Redningsselskapet: 37 mennesker druknet første halvår

I alt 37 personer druknet første halvår i år. Det er 15 færre drukningsdødsfall enn i samme periode i fjor, viser Redningsselskapet drukningsstatistikk.

I alt 37 personer druknet første halvår i år. Det er 15 færre drukningsdødsfall enn i samme periode i fjor, viser Redningsselskapet drukningsstatistikk. Her redningsskøyta Odd Fellow III. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
I første halvår i år druknet 20 personer druknet etter fall fra land eller brygge mellom januar og juni, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det fremgår av tallene at 20 personer druknet etter fall fra land eller brygge mellom januar og juni. Ni personer druknet fra fritidsbåt (inkludert to fra kajakk eller kano), mens to tenåringsgutter omkom under bading.

De resterende seks druknet etter at tre biler havnet i vannet, under dykking, et basehopp og fall fra passasjerbåt. Fortsatt preges statistikken av godt voksne menn. Bare to av dem som har druknet så langt i år, er kvinner.

Færre har druknet i forbindelse med bading, bruk av fritidsbåt og etter fall fra land eller brygge. Det har heller ikke vært drukningsdødsfall fra yrkesfartøy så langt i år.

Flest drukningsulykker har vet vært i Rogaland - med ni så langt i 2019. Hordaland er neste fylke på listen med seks drukninger.

– Dårligere vær hjelper

– Nedgangen i antall drukninger har vært tydelig i april, mai og juni. Været har vært langt dårligere enn i samme periode i fjor, så noe av forklaringen ligger nok her. Færre oppholdt seg på, ved og i vannet i denne perioden, sier Tanja Krangnes, som leder fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Nedgangen fra tidligere år når det gjelder drukning fra fritidsbåt, fortsetter i år.

– Dette er veldig positivt. Økt fokus på sikkerhet og gode holdninger, vestpåbud og at alle som er født etter 1980 må ha båtførerprøven kan være medvirkende årsaker, sier hun.

Dette bør du tenke på

I 2018 druknet 18 personer under bading. Redningsselskapets gjennomgang av badeulykker de siste fem årene, viser at 70 prosent av alle slike drukningsdødsfall skjer i juli. Barn i barneskolealder, ungdom og eldre mennesker er mest risikoutsatt.

En av tre som mister livet under bading, er 70 år eller eldre.

– Tenk over om du er i like god form som før, hvis det er lenge siden du badet. Ta hensyn til egen helse, svøm langs land og unngå å bade alene, råder Krangnes.

Publisert:
  1. Redningsselskapet
  2. Bading
  3. Rogaland

Mest lest akkurat nå

  1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

  2. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

  3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

  4. 22 år gammel tunnel oppgraderes for mer enn den kostet

  5. Ny bronse til Pettersen: - Dette var siste gangen jeg konkurrerer

  6. Bekymret for høyt sykefravær i barnevernet