Tapte skattestrid om barnetrygd, krevde omkamp - og gikk på nytt nederlag

Da KrFs stortingsgruppe tapte skattefeiden om barnetrygd, klaget Rogaland KrF voteringen inn til ekstraomganger. Flertallet mente det fikk holde med ordinær spilletid.

Stortingsgruppen tapte mot landsmøtet og dermed har KrF vedtatt å skattlegge barnetrygden. Olaug Bollestad her avbildet med KrF-leder Knut Arild Hareide.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

KrF-landsmøtet vedtok med 90 mot 82 stemmer en betydelig økning av barnetrygden for alle, men skattlegging av den slik at de med lavest inntekt og skatteprosent sitter igjen med forholdsvis mest barnetrygd etter skatt.

Et nesten samlet Rogaland KrF stilte seg bak stortingsgruppen til KrF, som ikke ville skattlegge den.

I stedet ville rogalendingene og stortingspolitikerne la alle skattebetalere, ikke bare barnefamiliene, finansiere en økning i barnetrygden ut i fra tankegangen om at en skattlegging innebærer at barnetrygden svekkes for mange barnefamilier.

Les også

KrF-alarm: Partiet krymper, lederne er for gamle og nye velgere skygger unna

Les også

Olaug Bollestad: - Hadia Tajik skal få beskrive Gud slik hun vil

Les også

KrFs viktigste fylke er splittet i synet på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre

Tro og tvil

Rogaland KrF klaget på måten voteringen skjedde på. Dirigentbordet opplyste da at med 90 av 172 stemmer for (skattemodellen) var det derfor ikke nødvendig å sette opp en kontravotering.

Landsmøteflertallet stemte så ned et forslag om å stemme på nytt.

Ifølge Oddny Helen Turøy, Sandnes, 1. nestleder i Rogaland KrF, lever Rogaland-delegasjonen godt med voteringsmåten etter å ha registrert at det var 90 mot 82 stemmer.

– Det var vel et par delegater hos oss som stemte for å skattelegge barnetrygden, men størstedelen av gruppen mener at barnetrygden ikke skal skattegges, fordi vi mener det er en universell ordning, og det er greit å ha, sier hun.

– Jeg skjønner poenget med skattelegging, og jeg har selv vurdert nøye hva jeg skal stemme. Viktig for meg var det barnetrygden ikke skal regnes med i inntektsgrunnlaget for sosiale stønader. Når barnetrygden blir regnet med i inntektsgrunnlaget til dem som mottar sosiale stønader, føles det jo kjempeurettferdig. Da er det ikke slik at den er helt fri for avgifter for dem som har minst, sier Turøy.

Oddny Helen Turøy, 1. nestleder i Rogaland KrF.

– Vi ønsker å styrke barnetrygden. Den skal øke mye, men den skal også skattlegges slik at vi får hjulpet dem som trenger det mest, sier 1. nestlederen.

– Målet vårt har jo egentlig vært at ingen som skal få mindre barnetrygd, men noen skal få mer. Det henger litt sammen med kampen mot barnefattigdom, som er kjempeviktig for KrF, og at vi skal gi mer til dem som har lite, sier hun.

Bollestad tapte kampen

KrF-nestleder Olaug Bollestad stemte for stortingsgruppens forslag om å beholde barnetrygden som en ordning for alle barn.

«Barnetrygden har ikke blitt prisjustert på svært mange år, og blir derfor stadig mindre verdt. KrF mener det er verdt å beholde barnetrygden som universell ordning og styrke den», heter det i forslaget fra stortingsgruppen.

– Det betyr at jeg ikke ville rokke barnetrygden slik den ligger. Når det er sagt, er forutsetningen for å skattlegge at en først må øke barnetrygden kraftig, uttaler hun til Aftenbladet.

Publisert: