Siv Jensen (Frp) tåkelegger valgløfte om skattekutt

Siv Jensen (Frp) gjør Jonas Gahr Støre (Ap) til hovedmotstander og skatt til en av fire toppsaker i valgkampen, men vil ikke tallfeste sitt største valgløfte.

Siv Jensen (Frp) peker ut Jonas Gahr Støre (Ap) som hovedmotstander i stortingsvalgkampen. Foto: TERJE PEDERSEN / NTB scanpix

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Her er de viktigste sakene for Frp i valgkampen:

 • Skatter og avgifter
 • Helse og omsorg
 • Innvandring og asyl
 • Samferdsel
Les også

Støre ut mot regjeringen og midlertidige ansettelser

Les også

KrFs viktigste fylke er splittet i synet på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre

Les også

Hareide harselerer med Støre og gjør distriktsopprør mot Erna

Les også

Jonas Gahr Støre må håpe på noe som har skjedd én gang på 40 år

Frp-slakt

Det vil også prege Frp-landsmøtet i helgen.

Partileder Jensen vil denge løs på Støre og så fortsette med det i drøyt fire måneder. Han la på sett og vis opp til det i sin egen landsmøtetale 19. april ved blant annet å si:

 • Populistiske Frp vil alltid bruke pengene her og nå.
 • Jensen har ikke råd til en god eldreomsorg.
 • Frp har lovet å stoppe sin hemningsløse bruk av oljepenger.
 • Jensen vil gå mye lenger enn Erna Solbergs 25 milliarder i skattekutt.

– Vi setter inn støtet nå

– Hvor mange milliarder i skattekutt går Frp til valg på og i hvilken grad må oljepenger finansiere det som kan bli en dyr helg og et dyrt partiprogram? spør Aftenbladet.

Jensens to minutter og 45 sekunder lange svar inneholdt ingen sum på skattelettelser.

Aftenbladet gjentar derfor spørsmålet.

– Nei, det har ikke vi tatt stilling til, svarer Jensen.

– Vi har alltid sagt, både i opposisjon og nå som vi har sittet i regjering, at vi tilpasser budsjettene etter den økonomiske situasjonen fra det ene året til det andre, sier hun.

– Vi har definitivt offensive ambisjoner i skatte- og avgiftspolitikken. Vi ønsker å redusere skatte- og avgiftstrykket mye, kanskje særlig med fokus på avgifter, fordi høye avgifter er grunnleggende usosialt. Vi er jo mye mer opptatt av å redusere og rydde opp i avgiftsjungelen enn kanskje veldig mange andre partier er. Vi setter støtet inn nå, sier hun til Aftenbladet.

Eldreomsorg: - Støre tar feil

Her er del én av svaret på spørsmålet:

– Jeg mener et parti skal ha ambisjoner når de lager et partiprogram. Vi skal ikke skamme oss for det. Vi skal ha ambisjoner på en rekke områder. Vi har vist nå gjennom de fire siste årene at vi har prioritert i rekkefølge de tingene som har vært viktigst for oss å gjennomføre, sier hun.

– Støre tar jo feil. Det er jo ikke slik at vi ikke har levert på eldreomsorg. Snarere tvert imot. Det er nå et høyere tempo nå i byggingen av sykehjemsplasser enn det har vært på mange år. Det skyldes blant annet at vi har økt det statlige investeringstilskuddet for å avhjelpe kommunene økonomisk, sier Jensen.

– Vi har tatt mange grep som har fått satt fart på eldreomsorgen. Vi er i gang med prøveprosjekt om statlig finansiering av eldreomsorgen, som har vært en viktig sak for Frp. Lovfestet rett til sykehjemsplass er et faktum denne sommeren. Så vi har fått mange viktige gjennomslag og som også bereder grunnen for at det kan satses videre i eldreomsorgen framover.

Oljepenger: Ap-kreativiteten stopper ved økte skatter

– Norge kommer til å bruke oljepenger i årene framover også. Jeg tipper også at det vil en eventuelt Støre-ledet regjering også gjøre. Det er bare en stor forskjell: De ønsker i tillegg å skjerpe skattene ganske betydelig. Deres kreativitet stopper der, sier Jensen.

– Det er altså mulig å frigjøre handlingsrom gjennom å bruke folks skattepenger på en smartere måte. Ett eksempel på det er jo Nye Veier AS. Det er jo et selskap som Støre og de han skal samarbeide med, truer med å avvikle hvis de kommer til makten. Hvorfor det? Da skjønner jeg jo at Ap går til valget på å øke skattene. Det er de nødt til å gjøre hvis det er sånne løfter de skal gi velgerne: Avvikle et selskap som bygger raskere, billigere og bedre enn ellers. Det sparer skattebetalerne for penger, frigjør ressurser som vi enten kan bruke på mer samferdsel, flere sykehjemsplasser eller på andre viktige velferdsområder, sier hun.

– Jo mer vi får gjort av denne typen grep, jo mer får vi altså ut av skattebetalernes penger, og av de oljepengene vi bruker over budsjettet. Vi har bevist i løpet av disse årene at det er fullt mulig både å redusere skattene, satse på vekstfremmende tiltak, bruke oljepengene på en fornuftig måte.

– Vi har altså kommet gjennom en svært krevende tid i norsk økonomi. Jeg har lyst til å minne om det. Hvis vi ikke hadde ført en ekspansiv finanspolitikk i denne perioden, tror jeg nok ikke at bildet hadde sett såpass lyst ut som det faktisk gjør med sterkere vekst og fallende ledighet, sier hun.

Publisert:
 1. Nye Veier AS
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Siv Jensen
 4. Finanspolitikk
 5. Eldreomsorg

Mest lest akkurat nå

 1. Fem nye smittede i Klepp

 2. Mindreårig gutt siktet for overgrep på Lye

 3. Bilselgeren: – Føler meg dolket i ryggen

 4. Storm i vente: – Risikabelt å holde seg nær havet

 5. Hun levde et liv i avhengighet: – Jeg vil ikke skamme meg lenger

 6. Ekspresidenter oppfordrer til samhold