Nakstad: – Ikke like kraftig smitteøkning som i mars i fjor

R-tallet er på 1,3 og 12. mars nærmer seg. Mange frykter en reprise fra fjoråret, men den gang var smittesituasjonen verre, slår Espen Nakstad fast.

Smittesituasjonen var verre i mars i fjor, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 194 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi har ikke en like kraftig smitteøkning som vi hadde på samme tidspunkt i fjor. Den gang hadde vi ekstremt store mørketall og anslagsvis ble bare ett av ti smittetilfeller oppdaget. Nå oppdager vi sannsynligvis halvparten eller mer enn halvparten av smittetilfellene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Spoler vi ett år tilbake i tid, til 6. mars 2020, ble det registrert til sammen 113 nye koronasmittede personer i løpet av ett døgn. Men den gang ble altså langt færre testet.

Fredag denne uken ble det registrert 570 smittede og lørdag 690.

Nakstad opplever situasjonen som utfordrende, men påpeker at vi nå har et helt annet apparat til å følge smitten og sette folk i isolasjon og karantene.

– Utfordringen nå er at vi står overfor et mer smittsomt virus, som gjør at tiltakene har vesentlig lavere effekt på smittespredningen. Derfor er det så avgjørende å få R-tallet under 1 i alle norske kommuner, sier han.

Les også

Hvem ble hardest rammet av pandemien? Så skjevt har viruset rammet Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er redd for at smitten skal bite seg fast i Oslo-området nok en gang. Foto: Berit Roald / NTB

Noen likheter

R-tallet er for tiden beregnet til 1,3, noe som betyr at smitten stiger eksponentielt over tid. 100 smittede smitter videre til 130 andre.

– Likheten med mars 2020 er nok mest at smittetallene er høyest i Østlandsregionen. Vi er redd for at smitten skal bite seg fast i Oslo-området nok en gang.

Mange husker nok tilbake til 12. mars i fjor med skrekk og gru. Regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid.

Også i år starter mars med nye nasjonale tiltak, noe regjeringen har varslet rett over helgen.

– Det er allerede satt i verk en rekke tiltak de siste to dagene i kommuner som har økende smittepress. Blant annet har kommunene i Vestfold-regionen og på Romerike nå gått til det høyeste tiltaksnivået i covid-19-forskriften for å redusere mobilitet og få kontroll på situasjonen.

Les også

Mutert virus i Stavanger-barnehage

Les også

Nakstad: Trolig nye tiltak i skolene fra neste uke

Mer TISK

I fjor ble alle skoler, barnehager, universiteter og høyskoler stengt 12. mars. Frisører, hudpleiere, treningssentre, svømmehaller og lignende måtte lukke dørene.

De nasjonale tiltakene som kommer i neste uke, blir neppe helt like. Regjeringen har bedt Helsedirektoratet og FHI vurdere hva som skal til.

– Vi ser på en rekke ting som inngår i utbruddshåndtering og TISK-arbeid (testing, isolasjon, smittesporing og karantene), sier Nakstad.

I tillegg økes bruken av hurtigtester og spyttprøver i yngre aldersgrupper, som «screening».

– Det vil si at vi tester flere barn og ungdommer regelmessig i områder der det er høyt smittepress. Det gjør vi for å fange opp smitteførende personer tidligst mulig og unngå smittespredning i skoler.

Les også

Smittevernprofessor anbefaler full nedstengning i Norge før og etter påsken

Les også

Medisinsk fagmiljø: Nasjonal nedstengning må til for å slå ned mutert virus

Færre bekymringer i sommer?

I tillegg vurderes det tiltak som reduserer mobiliteten til folk.

Det kan også bli aktuelt å børste støv av anbefalingen om å holde to meters avstand, slik folk fikk beskjed om på samme tid i fjor, forteller Nakstad. Rådet ble redusert fra 2 meter til «minst 1 meter» den 30. april i fjor.

– Men vi har ikke konkludert ennå. Formålet vil være å unngå en tredje stor smittebølge de neste ukene, inntil vi får vaksinert en langt større del av den voksne befolkningen.

I fjor begynte samfunnet gradvis å åpne igjen fra slutten av april. Det håper Nakstad vi får muligheten til å år også.

– Vi kommer også til å bli hjulpet av vår og sommer og mer utendørsaktivitet som begrenser smitterisikoen, sier Nakstad.

Og kanskje denne gangen blir vi kvitt koronatiltakene for godt når de først forsvinner. Det er lov å håpe!

Publisert:

Korona-viruset

 1. Luktesansen som forsvant med covid-19

 2. – Vil barn som vaksinerer seg få grønt koronasertifikat?

 3. Flere og flere dropper å møte til avtalt vaksine­time

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. Bergen vil gi flere et tredje stikk for å slippe å kaste 12.000 doser. FHI sier nei

 6. Kreml: Putin er helt frisk

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Espen Nakstad
 4. Helsedirektoratet