Solberg: – Store russearrangementer kan bli umulig i år

Også i år må russen belage seg på å finne nye måter å feire at tre års videregående skolegang er over, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Heller ikke i år blir det trolig mulig med store russearrangementer, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Halvard Alvik / NTB

  • NTB
Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i digitalt møte med russepresidenter fra hele landet om korona, russetid og skolesituasjonen denne våren. Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deltar på møtet. Foto: Jil Yngland / NTB

– Russetiden er et høydepunkt for alle. Og vi håper at vi skal vi skal finne rom for noen former for russefeiring. Men det kan være at vi ikke er kommet så langt at vanlig russefeiring med store arrangementer kommer til å være mulig, sa Solberg på et digitalt møte med russepresidenter fra hele landet torsdag kveld.

Ikke noe landstreff

– Jeg tror ikke det blir noe landstreff i år, slo hun fast på møtet, der også kunnskapsminister Guri Melby (V) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad deltok.

Nakstad framholder at det er høyst usikkert om det blir store arrangementer og feiringer i år.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan det kommer til å bli. Er vi heldige, vil mange være vaksinert fram mot sommeren, men er vi uheldige, får vi kanskje en ny smittebølge, sier han.

De til enhver til gjeldende smittevernreglene gjelder alle, inkludert russen, påpeker Nakstad. Også Solberg sier det er vanskelige å gi ungdom unntak fra smittevernreglene, særlig fordi ungdom omgås med mange flere enn det voksne gjør i løpet av en dag.

Vil ha lokale vurderinger

Flere av russepresidentene som deltok på møtet, uttrykte på sin side et ønske om at russearrangementer bør kunne vurderes lokalt i kommunene.

Celine Ytternes i russens hovedstyre sier til NRK at de nå vurderer å flytte russefeiringen til juni, slik det ble gjort i fjor. Da feiret russen mange steder i mindre grupper, som var i kontakt med hverandre på Teams.

– Det er fortsatt til diskusjon, sier Ytternes.

Les også

  1. FHI med dyster Lands­treff-beskjed til russen

Publisert:
  1. Russen

Mest lest akkurat nå

  1. Hytte totalskadet av brann i Sirdal

  2. Dette huset på Røyneberg har en 350 kvadratmeter stor underjordisk garasje med heis

  3. – Andre stjerner legger gjerne ut bilder av seg selv i privatfly eller flotte biler

  4. Her var det høyest temperatur i Rogaland søndag - mandag blir det enda varmere

  5. Massevaksineringen får ekstra fart på grunn av ekstra vaksinedoser

  6. Overtent traktor, brann i søppelkonteinere og gressbrann flere steder i helgen