Evakuerte på Svalbard får hente eiendeler

Over 200 personer er evakuert etter snøskredet i Longyearbyen tirsdag. En del av dem får hente medisiner og andre nødvendigheter.

Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag. Foto: NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard. Raset tirsdag rammet en bygning som ligger nærmest Sukkertoppen, fjellet hvor det gikk et ras i 2015. Da omkom to personer. Foto: NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

To bygninger er tatt av skred, men ingen er savnet eller skadd, bekreftet sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard overfor NTB sent tirsdag ettermiddag.

Byggene som ble truffet av skredet om formiddagen, inneholder flere leiligheter og er bolig for fastboende innbyggere.

75 boliger

– Totalt bor det 13 personer i de to husene og ytterligere 75 boenheter er evakuert. Til sammen 208 personer er så langt innregistrert på evakueringspunktet. Dette tallet forventes å stige utover ettermiddagen opplyste Geir Mortensen, senior pressemedarbeider ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, tirsdag ettermiddag.

Tirsdag kveld får en del av de evakuerte komme seg inn i boligene for å hente livsnødvendige eiendeler, medisiner og lignende, opplyser Sysselmannen. Dette gjelder imidlertid ikke alle. Det er også et folkemøte der det gis informasjon om skredet.

Sysselmannen trakk tirsdag ettermiddag ut mannskapet fra skredområdet på grunn av fare for nye ras. Farenivået sør og øst på Svalbard lå tirsdag på 4, mens det ventes å falle til 3 onsdag og torsdag.

Veier stengt

Veiene 222, 224, 226 og 228 er evakuert i sin helhet. Øverste boligrekke i vei 230 er også evakuert. Samtidig er alle stikkveier i Hilmar Rekstensvei fra og med vei 222 til 230, inkludert Perleporten, sperret.

Ifølge Svalbardposten rykket mellom 100 og 150 personer raskt ut med spader og søkeutstyr da raset gikk. Utrykningskjøretøyer og redningsmannskaper var også raskt på stedet. Et evakueringssenter er opprettet på Rabalder Cafe på Kulturhuset.

– Ikke noe forvarsel

– Jeg fikk ikke noe forvarsel. Det var et gedigent smell, og så rørte huset på seg, sier beboer Nils Lorentsen til NRK. Han sprang til baderomsvinduet, der han så de store skadene.

– Det lå knuste scootere og sleder opp langs veggen. Bilen til naboen var presset inn i naboleiligheten. Og veggen til dattera mi var revnet, og da skjønte jeg kreftene, sier han.

Frank Johnny Olsen forteller også om dramatiske scener:

– Huset flyttet på seg, glass kom ut av hyllene og ungene fløy veggimellom, sier han. Huset hans ble totalskadd.

Samme område som i 2015

Skredet i Vei 228 rammet minst én bygning, som ligger nærmest Sukkertoppen. Det er det samme fjellet hvor det gikk et ras i 2015. Da omkom en 42 år gammel mann og ei jente på to år.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå liten storm på Svalbard, men vinden er ventet å minske utover ettermiddagen.

(©NTB)

Publisert:
  1. Svalbardposten
  2. Longyearbyen

Mest lest akkurat nå

  1. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

  2. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

  3. Viking glimrende før pause, mistet seieren på overtid

  4. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

  5. Test av fem elbiler. Og tre ting som bør inn i kjøpekontrakten.

  6. Slik spilles kvartfinalene: Viking kan møte Brann i cupen