Siste nytt om Kongsberg-angrepet

Her er siste nytt om drapene i Kongsberg onsdag 13.oktober.

Festet innlegg
Politiet: Antall fornærmede etter Kongsberg-drapene er tosifret
18. oktober 2021 kl 14:23NTB
DEL
Politiinspektør Per Thomas Omholt redegjorde for utviklingen i drapssaken på Kongsberg mandag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Flere av drapene på Kongsberg skjedd i Hyttegata. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Politiet i Kongsberg sentrum onsdag kveld der fem personer ble drept og tre skadd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Gjerningsmannen på Kongsberg brukte stikkvåpen da han tok livet av fem personer onsdag i forrige uke. Antall fornærmede er tosifret.

– Når det gjelder våpen, har vi tidligere gått ut med at det er benyttet pil og bue. De andre våpnene som har vært benyttet, er stikkvåpen. Vi ønsker ikke å gå ut med hva slags type stikkvåpen det er, av hensyn til at ikke alle vitner på åstedet er avhørt, sa politiinspektør Per Thomas Omholt under en presseorientering mandag ettermiddag.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet på Kongsberg onsdag i forrige uke. Flere personer ble også skutt etter med pil og bue, men ikke fysisk skadd. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene. Han har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

– Når det gjelder fornærmede, vil dette komme opp i et tosifret antall, sa politiinspektøren.

Spørsmålet nå er hva de har vært utsatt for, i henhold til straffeloven.

Snakket med 140 personer

Politiet har avhørt rundt 60 vitner etter hendelsen på Kongsberg onsdag i forrige uke. I tillegg er det foretatt rundspørring.

– Til sammen har vi snakket med 140 personer i Kongsberg, sa Omholt.

Politiet jobber fortsatt med avhør, og det gjenstår ennå avhør av to vitner som var på eller rundt Coop Extra onsdag kveld.

– Bråthen har forklart seg detaljert om hendelsesforløpet. Det er sjekket ut mot det vitner har sagt og det stemmer ganske godt, sa Omholt.

Stikkvåpen

Det er allerede kjent at Bråthen skjøt rundt seg med en pil og bue. I tillegg til dette har politiet beslaglagt stikkvåpen som de knytter til saken, men politiinspektøren ønsket altså ikke å gå ut med noen flere detaljer om disse nå.

Han kunne opplyse at siktede gikk ut i Myntgata fra Coop Extra og nedover Peckels gate i sentrum av byen.

– Her skyter han mange piler, også mot folk. Det er også her pil og bue blir funnet. Da han kommer til Hyttegata, har han ikke lenger pil og bue. Det er her fem personer blir drept med stikkvåpen. Noen blir drept inne i egen bolig, noen ute i det offentlige rom, sa Omholt.

Sykdom fortsatt hypotesen

Politiet har tidligere oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv. Dette er fortsatt den sterkeste hypotesen.

Politiinspektøren sa videre at de ber om forståelse for at de må avvente etterforskningen med å beskrive et sikkert hendelsesforløp rundt politiets aksjon og siktedes historie.

– Det handler både om hva som ligger i motivet for handlingene, og detaljer knyttet til hendelsesforløpet.

Politiet arbeider nå blant annet med kartlegging av siktedes motiv og historikk, avhør av vitner, kontakt med pårørende og fornærmede, innhenting og gjennomgang av videomateriale, kriminaltekniske undersøkelser og digital etterforskning. Det er dedikerte etterforskere på alle disse områdene.

– En av oppgavene framover blir blant annet å kartlegge historikken til siktede. Dette arbeidet er prioritert, men vil ta noe tid, sa Omholt.

Observeres i to måneder

Bråthen blir underlagt en fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig eller ikke på handlingstidspunktet.

– Erfaring tilsier at et resultat vil være klart innen 2–3 måneder. En slik observasjon tar i Norge minst åtte uker, sier Omholt.

Han kunne også opplyse at politiet har tatt et stort beslag i forbindelse med Espen Andersen Bråthen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Julie Teresa Olsen
  DEL
  Politiet med siste nytt om drapene i Kongsberg

 • NTB
  DEL
  Kongsberg mintes de drepte med sørgegudstjeneste
  Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit deltar på sørgegudstjeneste i Kongsberg kirke i forbindelse med drapene på fem personer. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

  Med et lys for hvert av de fem drapsofrene mintes Kongsberg sine døde i en egen sørgegudstjeneste etter det brutale angrepet onsdag kveld.

  Kronprinsparet ankom Kongsberg kirke noen minutter før 11 for å delta på sørgegudstjenesten etter angrepet som kostet fem mennesker livet, skadde tre og utsatte et ukjent antall andre for drapsforsøk onsdag kveld.

  Også landet nye justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var til stede på gudstjenesten.

  Sogneprest Roar Tønnessen ønsket velkommen med noen ord fra Det gamle testamente.

  En representant for hver av nødetatene som måtte håndtere det grusomme angrepet, tente et lys for hvert av drapsofrene under gudstjenesten.

  Biskop Jan Otto Myrseth holdt prekenen under sørgegudstjenesten. Han la særlig vekt på håp, og hvordan man skal komme seg fram igjen etter å ha vært langt nede. At man må søke sammen og hjelpe hverandre gjennom sorgen.

  – Håpløsheten har best vekstvilkår i ensomhet og isolasjon, sa Myrseth.

  Også Styreleder Oussama Tlili fra Kongsberg Islamsk kultursenter holdt tale. Han fremhevet hvordan Norge viser seg fra sin beste side når tragedier inntreffer.

  – Jeg har fått mange telefoner og meldinger fra folk jeg ikke kjente fra før. Alle vil uttrykke medfølelse og deltakelse i sorgen. Man kunne føle på varmen, på medfølelse trøst og solidaritet, sa Tlili.

  Helseetatene, politi og brannvesen og politi tenner lys, ett for hver av de fem drepte på Kongsberg. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
 • NTB
  DEL
  Paven fordømmer drapene på Kongsberg
  Pave Frans kommenterte søndag drapene på Kongsberg. Arkivfoto: AP / NTB

  Pave Frans fordømmer drapene på fem personer på Kongsberg og minner om at vold avler vold.

  Under søndagsbønnen på Petersplassen fordømte paven også fredagens massakre på over 60 mennesker i en sjiamuslimsk moské i Kandahar, og attentatet på den britiske parlamentarikeren David Amess.

  – I forrige uke ble det utført flere angrep, for eksempel i Norge, Afghanistan og England, og de resulterte i mange døde og sårede, sa paven.

  – Jeg står sammen med ofrenes familier, understreket han.

  Paven kom videre med et klart budskap til alle dem som tyr til vold.

  – Jeg ber dere om å slutte å bruke vold. Volden taper alltid, voldsbruk er et nederlag for alle, sa han.

  – La oss huske at vold avler vold, la paven til.

 • NTB
  DEL
  Familien til Kongsberg-offer: Vil bli dypt savnet
  Andréa Meyer, 52 år, var blant de fem som ble drept i Kongsberg onsdag kveld. Foto: Privat / NTB

  Familien til musikeren Andréa Meyer (52) som ble drept på Kongsberg onsdag, sier hun bli dypt savnet.

  Andréa Meyer var en av de fem som ble drept av Espen Andersen Bråthen onsdag kveld. Familiens bistandsadvokat, Knut Fure, sendte søndag ut en uttalelse på vegne av kvinnens familie og etterlatte.

  – Andrea etterlater seg et voksent barn. Datteren uttrykker stor sorg og savn etter tapet av sin mor. Andrea vil bli dypt savnet av både sin norske og tyske familie. Familien ønsker ellers ro etter denne tragiske hendelsen, står det uttalelsen.

  Meyer var fra Tyskland, men hadde bodd i Norge og på Kongsberg i flere år. Hun var en kjent forfatter og musiker innen flere musikksjangre og med en rekke utgivelser bak seg. Hun hadde også deltatt på innspilling med norske Satyricon i 1996.

  Musikkjournalist Didrik Søderlind sier til VG at Andréa Meyer hadde en fanskare innen undergrunnsmusikken over hele verden.

  – I Norge var Andréa Meyer ukjent fordi norsk presse ikke dekker denne type alternativ musikk, men for eksempel i Tyskland var hun en størrelse, forteller han til avisen.

  Advokat Astrid Røkeberg har så langt vært oppnevnt som koordinerende bistandsadvokat for de pårørende etter alle de fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld.

  Det vil bli oppnevnt flere bistandsadvokater for de ulike familiene i løpet av de neste dagene.

 • NTB
  DEL
  Kronprinsparet deltar på sørgegudstjeneste i Kongsberg
  Nyutnevnt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte Kongsberg sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag og la ned blomster til minne om dem som ble drept onsdag kveld. Søndag deltar Mehl på en sørgegudstjeneste i Kongsberg kirke. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar når det holdes sørgegudstjeneste etter angrepet i Kongsberg søndag formiddag.

  Også justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil delta i gudstjenesten etter det tragiske angrepet der fem tilfeldige mennesker ble drept onsdag kveld.

  Gudstjenesten i Kongsberg kirke, som starter klokka 11, vil bli ledet av sogneprest Reidar Aasbø. i tillegg medvirker prost Roar Tønnessen.

  Etter sørgemarkeringen i kirken vil det holdes kirkekaffe på rådhuset i Kongsberg der kronprinsparet også vil delta.

 • NTB
  DEL
  Bistandsadvokat: Ofrenes familier er i sorg
  Fem personer ble drept på Kongsberg onsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB

  De etterlatte etter de fem drapene på Kongsberg har det tungt, sier familienes bistandsadvokat.

  – De er i sorg og har det tungt og vanskelig, sier advokat Astrid Røkeberg til NTB.

  De siste dagene har hun vært koordinerende bistandsadvokat for de pårørende etter de fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld.

  Det vil bli oppnevnt flere bistandsadvokater for de ulike familiene i løpet av de neste dagene.

  Politiet vil lørdag ettermiddag offentliggjøre navnene på de fem som ble drept. De drepte er fire kvinner og én mann, alle i alderen 50 til 70 år, har politiet tidligere opplyst.

 • NTB
  DEL
  Kongsberg DPS: Vi vil snu hver sten for å komme til bunns i saken
  Lokalt helsevesen på Kongsberg sier at de vil snu hver sten for å finne ut hva som skjedd rundt Kongsberg-siktede. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Avdelingssjef for Kongsberg DPS sier til NTB at de i tiden framover vil snu hver sten for å komme til bunns i hva som har skjedd rundt Kongsberg-siktede.

  I en epost fra Vestre Viken til NTB lørdag skriver avdelingssjef Mona Grinderud at Kongsberg DPS er i ferd med å undersøke hva som skjedde etter at PST i 2018 ba helsevesenet følge opp Espen Andersen Bråthen.

  – Vi vil i tiden fremover snu hver sten for å komme til bunns i hva som har vært vår rolle og hva som har skjedd, og om det er noe vi kunne gjort bedre, skriver avdelingssjefen.

  Ifølge PST-vurderingen fra 2018 var det mulighet for at Bråthen kunne utføre et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge».

  – Opp til helsevesenet å følge opp

  Sjef for kontraterror i PST, Arne Christian Haugstøyl, sa fredag til NTB at det var opp til helsevesenet å følge opp dette varselet.

  Grinderud opplyser at det arbeides med å få fram en intern hendelsesanalyse og fremskaffe all informasjon knyttet til pasienten og kommunikasjonen med politiet.

  PST fikk første varsel om mannen i 2015. Etter en video mannen la ut i 2017 der han kom med det som framsto som en trussel og viste til at han var blitt muslim, fikk PST flere varsler om mannen.

  I 2018 sendte politiet varsel til helsevesenet om fare for at han kunne begå et lavskala angrep.

  Tilsynssak opprettet

  Tidligere lørdag ble det kjent at Statsforvalteren i Oslo og Viken har vært i kontakt med helseinstanser og varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede gjennom en såkalt tilsynssak.

  – På anmodning fra Statsforvalteren vil vi selvsagt redegjøre for alle forhold i saken, sier Mona Grinderud til NTB.

  Hun understreker videre at Kongsberg DPS er et lokalt DPS hvor både institusjonen og menneskene som arbeider der, er en del av et lokalt samfunn som er sterkt berørt av denne alvorlige hendelsen.

  Flere ganger i kontakt med helsevesen

  Politiet har uttalt at 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er siktet for Kongsberg-angrepet, har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år.

  37-åringen er blitt avhørt av politiet etter pågripelsen, men hans helsetilstand har forverret seg de siste dagene, noe som gjør at han ikke er i stand til å la seg avhøre, har politiet opplyst.

  Mannen er nå innlagt på en lukket helseinstitusjon, og han blir undersøkt av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

 • NTB
  DEL
  Statsforvalteren vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede
  37 år gamle Espen Andersen Bråthen, som er siktet for Kongsberg-angrepet, bodde her, like ved der angrepet skjedde. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsforvalteren i Oslo og Viken har vært i kontakt med helseinstanser og varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede.

  – Når det gjelder helsevesenets håndtering, har vi allerede vært i kontakt med både den kommunale helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten basert på informasjonen som har fremkommet i mediene, opplyser kommunikasjonssjef Liv Ødegaard ved Statsforvalteren i Oslo og Viken i en epost til NTB.

  – Her har vi varslet at vi kommer til å undersøke tilsynsmessig den oppfølgingen den siktede har fått i helsevesenet, opplyser Ødegaard.

  Politiet har uttalt at 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er siktet for Kongsberg-angrepet, har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år.

  37-åringen er blitt avhørt av politiet etter pågripelsen, men hans helsetilstand har forverret seg de siste dagene, noe som gjør at han ikke er i stand til å la seg avhøre, har politiet opplyst.

  Mannen er nå innlagt på en lukket helseinstitusjon, og han blir undersøkt av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

 • NTB
  DEL
  Kongsberg-siktedes forsvarer enig i politiets konklusjoner
  En av politiets hypoteser har blitt styrket i dagene etter Kongsberg-angrepet, nemlig at sykdom kan være hovedårsaken til at den 37 år gamle mannen drepte fem personer og skadd tre andre onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Politiet mener sykdom er det mest sannsynlige årsaken til Kongsberg-angrepet. Den siktedes forsvarer sier han er enig i politiet konklusjoner så langt.

  Det er flere hypoteser som etterforskes i saken, blant annet sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom eller provokasjon, ifølge politiet.

  Men hittil har én av disse hypotesene blitt styrket, nemlig at sykdom er forklaringen på hvorfor fem mennesker ble drept på Kongsberg onsdag kveld.

  Den 37 år gamle mannens forsvarer, Fredrik Neumann, sier til TV 2 at han «tiltrer de foreløpige konklusjonene og vurderingene som politiet har gjort i saken». Han er ellers ordknapp med uttalelsene i saken.

  – Jeg fokuserer på å utøve forsvarerrollen og å ivareta klienten, sier Neumann.

  – Hvordan har klienten det?

  – Han er preget av situasjonen, men mer enn det sier jeg ikke, sier forsvareren til kanalen.

  37-åringen har blitt avhørt et par ganger av politiet, men mannens helsetilstand er ifølge politiet blitt forverret. Han er nå overført til en lukket helseinstitusjon, og politiet avventer flere avhør. Mannen har gjennom årene vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger.

 • NTB
  DEL
  Kronprinsparet i minnegudstjeneste på Kongsberg søndag
  Kongsberg kirke holdt dørene åpne dagen etter terrorangrepet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kronprinsen Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker søndag Kongsberg, der de skal delta på en minnegudstjeneste etter angrepet onsdag.

  Fredag besøkte den nye statsministeren Jonas Gahr Støre (Ap) og hans justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) Kongsberg.

  Kongehuset opplyser i sin offisielle kalender at kronprinsen og kronprinsessen skal delta på en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke søndag klokken 11.

  Kirken opplyser at sogneprest Reidar Aasbø leder gudstjenesten. Biskop Jan Otto Myrseth, prost Roar Tønnessen og kirkens kantorer med lokale krefter og musikere skal også bidra.

  Det skal også holdes en minnekonsert klokka 18 søndag. Den er ved Kongsberg kantori, Ensemble Allegria, Oslo Kammerakademi og solist Tone Elisabeth Braaten.

  Etter gudstjenesten vil det være kirkekaffe i rådhusets kantine. Dette arrangementet blir lukket av hensyn til de berørte.

  Fem mennesker ble drept og tre skadd i angrepet onsdag. Espen Andersen Bråthen (37) fra Kongsberg er pågrepet og har erkjent handlingene.

 • NTB
  DEL
  Støre: Sterkt å se hvordan Kongsberg-samfunnet stiller opp for hverandre
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld. En mann drepte fem personer og skadd tre onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i sin tale til Kongsbergs innbyggere at han vil minnes de som meningsløst ble drept onsdag kveld.

  Sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) la Støre ned blomster i Magasinparken i Kongsberg fredag ettermiddag.

  – Vi vil minne dem som meningsløst mistet livet og sende varme tanker til de etterlatte og dem som er berørt, sa Støre.

  Flere hundre mennesker hadde møtt fram til en stille markering på stedet der befolkningen i byen har samlet seg siden de dramatiske hendelsene onsdag kveld. Fem mennesker ble drept, tre skadd og mange flere utsatt for drapsforsøk.

  Godt å komme hit

  – Vi kjenner Kongsberg som en trygg by, og Kongsberg er en trygg by. Men det ufattelige kan skje, sa Støre, som på vegne av regjeringen takket byen og befolkning for måten de har vist å ta vare på hverandre etter drapene og drapsforsøkene.

  Støre og Mehl møtte ikke pårørende etter drapene onsdag, men ordføreren i Kongsberg, nødetatene og andre som måtte håndtere situasjonen da Espen Andersen Bråthen gikk rundt i gatene på Vestsiden i byen og skjøt rundt seg med pil og bue, og med to andre våpen.

  – Jeg synes det er godt å komme hit. Det gjør sterkt inntrykk på meg å se hvordan Kongsberg-samfunnet stiller opp. Jeg tror alle i Norge sender varme tanker til dem som nå er berørt, sier Støre til NTB etter talen i parken.

  – Her er det blomster lys og en verdig stillhet som gir uttrykk for et lokalsamfunn som trekker sammen, sier Støre videre.

  Vil ikke kritisere

  Statsministeren ville fredag ikke kritisere eller gi noen vurdering for hvordan nødetatene hadde reagert da de ble varslet om den pågående situasjonen onsdag kveld.

  – Jeg har ikke grunn til å kritisere dem som sto midt oppe i dette dramaet. Det må politiet oppsummere, og det må vi har respekt for. Det er alltid viktig å gjennomgå noe slikt grundig i ettertid for å trekke lærdom av det, sier Støre og viser til at Politidirektoratet allerede har varslet en slik gjennomgang.

  Støre maner til ro og betydningen av det å gjøre ting i riktig rekkefølge i etterspillet av angrepet.

  – Vi har sett her at noen har vist tendenser til å vende seg mot det muslimske samfunnet. Det må vi avvise, og det har også kirken og lokalmiljøet her i Kongsberg vært med på avvise.

 • NTB
  DEL
  PST ba helsevesenet følge opp Kongsberg-siktet i 2018: Varslet om fare for vold
  Politiet på plass i Kongsberg sentrum etter angrepet onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST snakker under en pressekonferanse om drapene på Kongsberg. Foto: Torstein Bøe / NTB

  PST varslet i 2018 helsevesenet om at Kongsberg-drapsmannen, kunne begå et lavskala angrep. PST sier det var opp til helsevesenet å følge opp varselet.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til NRK og VG at de i 2018 gjorde en vurdering av at det var fare for at Espen Andersen Bråthen gikk til angrep. Ifølge PST-vurderingen kunne han utføre et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge».

  Arne Christian Haugstøyl, sjef for kontraterror i PST, sier til NTB at det var opp til helsevesenet å følge opp det varselet.

  – Det tror jeg er et spørsmål som det er viktig å stille til helsevesenet. Det er klart at det som var vår vurdering, var at det ikke var en ekstrem islamist, men en psykisk syk person. Vi har ikke tiltak i vår verktøykasse til å få gjort noe med noen med hans tilstand, sier han på spørsmål om hva som skjedde etter varselet i 2018.

  – Derfor var det viktig for oss å dele informasjonen med helsevesenet, sier han.

  – Vanskelig dialog med helse

  Ifølge Haugstøyl er det ikke uvanlig at PST varsler helsevesenet om personer de mener er en voldsfare ut fra psykiske problemer, ikke ekstremisme. Slike varsler sendes rutinemessig.

  – Forventningen er at de tar dette på alvor og bruker de tiltakene de har tilgjengelig, sier PST-toppen.

  Haugstøyl sier at PST fulgte med på om det skjedde en utvikling i Bråthen sin situasjon som tilsa at han ville begå en terrorhandling. I tilfeller der PST mener folk utgjør en voldsfare på grunn av ekstremisme, settes det i verkt tiltak.

  – Hvordan fulgte dere opp helsevesenets behandling av varselet om gjerningsmannen?

  – Det er vanskelig for oss å følge med på. Det har også å gjøre med hvordan helsevesenet selv vurderer hva de kan dele tilbake, sett opp mot sine taushetspliktbestemmelser. Det er ofte en utfordring i de sakene. Det er vanskelig å ha den videre dialogen, sier Haugstøyl.

  Tidslinjen for PSTs rolle i saken

  PST bekreftet fredag at de fikk første varsel om mannen i 2015.

  Etter en video mannen la ut i 2017 der han kom med det som framsto som en trussel, og viste til at han var blitt muslim, fikk PST flere varsler om mannen.

  Denne videoen ble imidlertid ikke ansett som en straffbar trussel, ettersom innholdet var uspesifikke trusler, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

  I 2018 sendte politiet altså varsel til helsevesenet om fare for at han kunne begå et lavskala angrep.

  Haugstøyl sier tidslinjen fra 2015 til 2018 er fullstendig og beskriver PSTs involvering i saken.

  – Det er tidslinjen vi har, men det er viktig å si at dette er en person med betydelig historikk i politiet, så det ligger mye informasjon om han i politiregistrene og også i helsevesenet, sier Haugstøyl.

  – Viktig

  Politidirektoratet og PST har varslet en evaluering av politiets håndtering av angrepet, både i forkant og under selve hendelsen. Der skal informasjonsflyten mellom PST og politiet ses på.

  Haugstøyl mener også dialogen med helsevesenet og måten det ble fulgt opp på, må evalueres.

  – Det er litt viktig ikke å glemme det, og det er litt av grunnen til at vi går ut med dette. Det er for å reise problemstillingen som er fryktelig vanskelig, der psykisk helse spiller en viktig rolle.

  Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet på Kongsberg. Politiet har sagt at det er naturlig å etterforske om det var en terrorhendelse, men at mistanken om at det skyldes sykdom er blitt styrket.

 • NTB
  DEL
  Mehl: Sterkt å komme til Kongsberg
  Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) tar imot statsminister justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) når de besøker Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier det er sterkt å komme til Kongsberg, to dager etter angrepet som tok livet av fem personer.

  Den ferske justisministeren ankom Kongsberg sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bare én dag etter at de to gikk inn i regjering.

  – Det er sterkt med tanke på det som har skjedd. Det er et besøk som er preget av stort alvor. Jeg er veldig glad for at vi fikk muligheten til å ta turen hit og snakke med de som er berørt, sier Mehl.

  Støre og Mehl skal først ha et møte med Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand (Sp), som ønsket de to velkommen og takket for at de kom. Støre sier de vil ta en tur rundt og se seg om i byen etter møtet.

 • Siv Helen Kvalvåg
  DEL
  PST fikk første varsel om drapssiktede på Kongsberg i 2015

  Det var i 2015 at PST fikk første varsel om Kongsberg-siktede Espen Andersen Bråthen. I tillegg ble en video i 2017 vurdert.

  Det har vært kjent at lokalt politi i 2017 gjennomførte en bekymringssamtale med den siktede 37-åringen etter at han la ut en video på internett i desember samme år. Den ble vurdert av PST.

  Informasjonssjef og seniorrådgiver Martin Bernsen i PST bekrefter overfor NTB at PST for første gang ble varslet om mannen i 2015. NRK meldte dette tidligere fredag.

  På nyåret i 2018 varslet politiet helsevesenet om mannen. NRK skriver at PST da vurderte at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk.

 • NTB
  DEL
  Politiet og PST skal evalueres etter Kongsberg-drapene
  Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum på kvelden etter angrepet onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Sjef i PST, Hans-Sverre Sjøvold og Politidirektør, Benedicte Bjørnland, på pressekonferansen om evalueringsrapport av terrorangrepet i Al-Noor moskeen 10. august 2019. Foto: Geir Olsen / NTB

  Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Både det som skjedde under hendelsen og i forkant skal evalueres.

  Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse. Politiet i Sørøst har selv bedt om en evaluering.

  Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST skal evalueres.

  – Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.

  – Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak umiddelbart. Ved å evaluere sammen tror vi at læringseffekten vil bli enda større, sier de.

  Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.

  Det er kjent at politiet har mottatt bekymringsmeldinger om Espen Andersen Bråthen, som er pågrepet og har erkjent å ha drept fem og skadet tre på Kongsberg, knyttet til radikalisering. Politiet og PST har også vært klar over hans psykiske historikk.

  Under selve hendelsen ble det først en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før han kom seg unna. Trolig ble alle de fem ofrene drept etter dette første møtet med politiet.

 • NTB
  DEL
  Kongsberg-drapene: Siktelsen gjelder ikke terror så langt - vurderes fortløpende, opplyser politiet

  Saken oppdateres.

 • NTB
  DEL
  Kongsberg-drapene: Over 50 vitner er avhørt

  Politiet har hittil avhørt over 50 vitner i etterforskningen etter Kongsberg-drapene. Ennå gjenstår det flere vitneavhør.

  – Vi har avhørt over 50 vitner og snakker med flere i rundspørringer, sier politiinspektør Per Thomas Omhol.

  Tre våpen ble benyttet i angrepet på Kongsberg onsdag kveld, hvorav ett av dem var pil og bue. De to andre ønsker ikke politiet å si noe om, fordi de ikke vil at vitnene skal påvirkes.

  – Vi ønsker at vitnene skal forklare til oss hva de så, og ikke hva de leste i avisen eller så på TV, sier Omhol.

 • NTB
  DEL
  Politiet om Kongsberg-drapene: Siktelsen vil bli utvidet

  Politiet sier det er flere fornærmede etter Kongsberg-volden enn de fem drepte og tre skadde. Siktelsen mot Espen Andersen Bråthen (37) vil bli utvidet.

  Det opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse fredag.

  – Han er siktet for fem drap. I tillegg har han skadd tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i denne saken, sier han.

  – Det var mange som ble skutt etter med pil og bue, som ikke ble truffet, men som er fornærmet og har følt på frykt for livet sitt, sier politiinspektøren.

  Han sier siktelsen mot Bråthen ikke omfatter disse forholdene ennå, men at siktelsen etter hvert kommer til å bli utvidet til å gjelde alle de fornærmede.

  – Vi må først få oversikt, sier Omholt.

 • NTB
  DEL
  Kongsberg-drapene: Politiet vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten

  Politiet vurderer fortløpende om de skal anmelde seg selv til Spesialenheten siden de fem drapene i Kongsberg trolig skjedde etter at politiet var på stedet.

  – Om vi kommer over opplysninger som tilsier at det er grunnlag for å starte etterforskning mot oss, så sender vi saken til Spesialenheten – enten i form av konsultasjon eller anmeldelse, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt til VG.

  Politiet avfyrte varselskudd i forbindelse med pågripelsen av gjerningsmannen. Slike varselskudd gir ofte grunnlag for en vurdering av Spesialenheten.

  – Vi har vært opptatt av å gi den informasjonen som Spesialenheten har behov for, og så er det opp til dem å vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, sier Sæverud.

Publisert: