Asle Toje: – Etniske nordmenn en minoritet i fremtiden

Forskningsdirektør Asle Toje ved Nobelinstituttet mener etniske nordmenn vil bli en minoritet i Norge i fremtiden.

Forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje mener etniske nordmenn vil i fremtiden bli en minioritet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag la Brochmann-utvalget fram sin rapport om hvordan innvandring påvirker det norske velferdssystemet. Dagens Næringsliv skriver at utvalgsmedlem Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, er uenig med utvalget på flere områder og at la fram flere egne merknader til rapporten. Han slår i en av merknadene fast at etniske nordmenn vil havne i mindretall i fremtiden dersom dagens innvandringspolitikk videreføres.

– Rapportens fremskrivinger tar utgangspunkt i at etniske nordmenn ikke vil komme i mindretall. Rapporten simpelthen stipulerer at innvandringen vil avta, uten å forklare hvorfor eller hvordan, skriver Toje.

Les også

Utvalg: Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten

Han bekrefter at det har vært heftige diskusjoner om dette i utvalget. Selv mener han at de store asylankomstene i 2015, da det kom 31.000 personer til Norge, kan bli en ny form for normalitet.

– Vi lever i en verden hvor det befinner seg 7,5 milliarder mennesker og hvor det ikke er noen tegn til at freden vil senke seg. Snarere tvert imot ser vi en oppblomstring av konflikter, fortsetter han.

Toje har også liten tro på kvalifiseringslinjen flertallet i utvalget legger seg på. Det er urealistisk og for dyrt, mener han. Norge bør i stedet bør velge asylsøkere fra land som lettere lar seg integrere i det norske samfunnet. Han viser til Canada som i større grad «håndplukker» asylsøkere som får komme til landet.

(©NTB)

Publisert:
  1. Innvandring

Mest lest akkurat nå

  1. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

  2. Da Joakim traff Inger Marie, ble han bonde på et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu

  3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

  4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

  5. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

  6. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr