Sp setter rekord, får 9,3 prosent på meningsmåling

Oslo (NTB): Senterpartiet får en oppslutning på 9,3 prosent på den siste målingen i DN. Det er det beste resultatet partiet har fått på 20 år. Samtidig faller MDG ut av Stortinget.

Publisert: Publisert:

Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum er konstant tøff i tonen overfor regjeringen og støttepartiene, og blir belønnet med rekord på en fersk måling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Ikke siden Sentio startet med politiske meningsmålinger for Dagens Næringsliv har Senterpartiet, som går fram med 1,3 prosentpoeng, samlet så mange stemmer som på januarmålingen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum peker både ulvesaken og den vedvarende sentraliseringskritikken mot regjeringen som to suksessaker for distriktenes og bøndenes fremste politiske våpendrager.

Meningsmålingen er dårlig nytt for regjeringen av flere grunner. Ikke bare er SV på frammarsj – partiet øker med 1,5 prosentpoeng til 5,1 prosent – både Høyre og Fremskrittspartiet er på tilbaketog. Høyre svekker seg med 0,5 prosentpoeng til 22,8 prosent, mens Frp går tilbake med hele 1,5 prosentpoeng til 12,1 prosent.

Når KrF og Venstre samler henholdsvis bare 5,4 (+0,6) og 4,3 (+0.9) prosent, får dagens samarbeidskonstellasjon bare 75 mandater, langt mindre enn de fire trenger for å sikre flertall i Stortinget.

Derimot ville Arbeiderpartiet, med sine 35,7 prosent (-1,1), hatt flertall sammen med sine rødgrønne venner – men også i en regjering utgått av Ap, Sp og KrF. Begge disse konstellasjonene ville fått 92 mandater samlet, godt over minimumsnivået for flertall, 85 mandater.

Miljøpartiet De Grønne og Rødt får henholdsvis 1,6 (-1,2) og 2,7 (+0,8). Rødt er dermed inne med to mandater, mens MDG er ute av Stortinget. Rødt har vært større enn MDG på mange ulike målinger de siste månedene.

Feilmarginen på målingen er mellom 0,7 og 3,6 prosentpoeng og størst for de største partiene. (©NTB)

Publisert: