14 personer i Danmark siktet for å ha delt video av Marokko-drapene

14 personer i Danmark har blitt siktet for å ha delt en video som skal vise ett av drapene i Marokko. Norsk politi har ikke opprettet egne straffesaker i forbindelse med delingen.

Maren Ueland ble drept av IS-sympatisører.
 • Stavanger Aftenblad
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Maren Ueland fra Bryne og danske Louisa Jespersen ble drept av IS-sympatisører under en fjelltur i Atlasfjellene ved Marrakech i Marokko i desember i fjor.

– Østjyllands politi har samlet og gjennomgått 118 henvendelser fra hele landet vedrørende deling av en video av et drap på en kvinne. Det har ført til siktelse mot i alt 14 personer, sier politiet i en pressemelding.

Norsk politi har ikke opprettet egne straffesaker i forbindelse med delingen.

– Slik vi ser det, synes lovgivningen i Danmark i større grad å ramme slike handlinger. Imidlertid kan deling av videoen etter omstendighetene også rammes av norske straffebestemmelser, noe som vil måtte vurderes i det enkelte tilfellet, sier politiet.

Opp til tre års fengsel

Tolv av de 14 som er siktet i Danmark, er siktet for å ha delt den videre, noe som kan straffes med opp til tre års fengsel. De siste to er siktet for å ha uttrykt offentlig støtte til terrorhandlingen som er vist på videoen, sier visestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Norsk politi opplyser samtidig at Kripos har iverksatt sin egen etterforskning der formålet er å kartlegge hendelsesforløpet i størst mulig grad. De er særlig interessert i å avdekke eventuelle tilknytninger til Norge, Danmark eller de to avdøde.

Kan avdekke mer

Kripos sier at de har mottatt i overkant av 400 tips som for det meste omhandler videoen av det ene drapet. Alle tipsene er gjennomgått, og ett viktig formål med gjennomgangen var å se om delingen og informasjon på videoen kan bidra til å kaste mer lys over drapshandlingene.

Kripos har også prioritert å hindre videre spredning av videoen. De har kontaktet tjenestetilbydere for å få filmen fjernet, og i noen tilfeller også tatt direkte kontakt med privatpersoner eller administrator på forum.

Politiet sier at det dessverre ikke er mulig å få videoen fullstendig fjernet fra internett, og de advarer folk mot å dele den videre, laste den ned eller se på den.

Fra Maren Uelands begravelse.

Les også

 1. Nye sikkerhetstiltak i Marokko etter dobbeltdrapene

 2. Marens søster i bisettelsen: – Det blir vanskelig å være Malin uten Maren

 3. Marokko-siktet avviser tilknytning til terrorister

Publisert:
 1. Marokko
 2. Etterforskning
 3. Kripos
 4. Bryne
 5. Internett

Mest lest akkurat nå

 1. Bruker du en av disse medisinene? Da skal du ha en tredje vaksinedose

 2. Nytt flyselskap med rute mellom Stavanger og Oslo

 3. Meteorologen forklarer: Derfor får vi uvær

 4. Jærbedrift skal levere 10.000 kvadratmeter med solceller til Stavanger lufthavn

 5. Vogntog-brann på E39

 6. Solbakken åpner for Veton Berisha i neste landslagstropp