Russland krever norsk unnskyldning i spionsaken

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev kunne fredag spasere ut av Oslo fengsel etter at PST trakk anken over fengslingsspørsmålet. Nå krever Russland en unnskyldning.

Bærende på de personlige eiendelene som PST hadde beslaglagt, kom den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev ut fra Oslo fengsel etter at PST har besluttet å trekke anken i fengslingsspørsmålet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev løslates etter at PST har besluttet å trekke anken i fengslingsspørsmålet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev utenfor murene til Oslo fengsel etter at han ble løslatt fredag. 51-åringen ble løslatt etter at PST trakk anken i fengslingsspørsmålet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

At russeren er løslatt, innebærer imidlertid ikke at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har frafalt siktelsen mot ham.

Løslatelsen var åpenbart en overraskelse for 51 år gamle Botsjkarev, som kunne gå ut av porten til Oslo fengsel litt før klokka 12.30 fredag ettermiddag.

– Jeg er ennå ikke en fri mann, svarte han på spørsmålene om hvordan han så på løslatelsen.

Han ba det ventende pressekorpset på utsiden av fengselsporten om å avvente svar på spørsmålet om han ville kreve erstatning fra den norske staten etter å ha sittet varetektsfengslet i fire uker.

Reiser trolig lørdag

Ifølge den russiske ambassaden planlegger Botsjkarev å fly til Moskva lørdag.

– Vi påpekte fra selve begynnelsen at anklagene om «spionasje» mot M.A. Botsjkarev var av falsk karakter. Vi venter på offisielle unnskyldninger fra den norske side, heter det i en melding på Facebook.

Det var VG som omtalte kravet om unnskyldning først.

Lederen for det russiske føderasjonsrådet, Valentina Ivanova Matvienko, var raskt ute med å kommentere løslatelsen av Botsjkarev, som har sin arbeidsplass i føderasjonsrådet.

– Fra første dag siden pågripelsen har vi argumentert med at alle beskyldninger mot vår kollega var fabrikkert, sier Matvienko i uttalelsen.

– Ny vurdering

– Vi har gjort en ny vurdering etter at Oslo tingrett konkluderte med at det ikke var skjellig grunn til å mistenke siktede for ulovlig etterretning, og kommet til at vi trekker anken, sier politiadvokat Kathrine Tonstad i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Hun understreker at spionsiktelsen mot russeren blir opprettholdt, og at de igangsatte etterforskningsskrittene – først og fremst tekniske undersøkelser – blir fullført. PST kommer først til å «trekke noen endelige konklusjoner» i saken etter det.

Fengslingsgrunnlaget de fire foregående ukene har vært faren for at beviser skal bli ødelagt hvis Botsjkarev fikk gå fri. Nå sier Tonstad at PST «må leve med at bevisforspillelsesfare potensielt kan foreligge».

Fire uker i varetekt

Etter fire uker i varetekt konkluderte Oslo tingrett torsdag med at det som var kommet fram i etterforskningen så langt, ikke lenger var tilstrekkelig grunn til å holde russeren i varetekt. Tingretten mener grunnkravet for varetektsfengsling ikke lenger er til stede når PST etter fire ukers etterforskning ikke har funnet håndfaste bevis for spionasje.

– Vi iverksatte etterforskning og har jobbet så fort vi har kunnet. Slik dagens trusselbilde arter seg og ut fra hvordan vi er kjent med at statlige aktører driver teknisk innhenting, er dette en sak som det er helt naturlig for oss å etterforske, sier Tonstad.

Seminar på Stortinget

Den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) ble pågrepet på Oslo lufthavn da han skulle reise ut av landet 21. september. Han hadde vært deltaker på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD). Det var 79 deltakerne fra 34 land på konferansen, i hovedsak administrativt ansatte i parlamenter.

Under seminaret ble det reagert på at mannen skal ha hatt en uvanlig atferd mens han befant seg på Stortinget, og PST ble kontaktet. Botsjkarev skal ha vært i flere avhør og gitt en forklaring på atferden som noen reagerte på.

Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Les også

 1. Frode Bergs advokat skuffet og overrasket over løslatelse av spionsiktet russer

 2. Muligheten for utveksling av Frode Berg kan være tapt

Publisert:
 1. PST
 2. Spioner
 3. Russland

Mest lest akkurat nå

 1. Fortviler over kommunens nye krav: – Ikke gjennomtenkt

 2. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 3. Har bodd i Tananger i to måneder. Nå tar mormor med seg Zlata (9) og Demid (3) hjem til Ukraina

 4. Tusenvis gikk i tog – her ser du bildene

 5. Nye SUS: Må vurdere tomtesalg for å håndtere budsjettsprekk

 6. Travel natt for politiet