– Alle som skal reise utenlands bør vaksineres mot meslinger

Ett barn i Bergen har fått meslinger. Det skjer svært sjelden, og skyldes et større utbrudd i Sør-Europa. Smittevernoverlege advarer uvaksinerte mot å dra utenlands.

Slik kan meslinger se ut. For de fleste går utslettet over på en uke, men noen kan bli veldig syke. - Uvaksinerte barn bør ikke tas med til sørlige Europa nå, der har mange vært syke i flere land og flere er døde av meslinger, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese.
  • Cathrine Krane Hansen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Barnet med meslinger er under to år og var ikke vaksinert.

– Det går helt fint med barnet nå, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese i Bergen kommune til Bergens Tidende.

Hun understreker at barnets foreldre ikke er vaksinemotstandere, de hadde bare ikke rukket å vaksinere barnet ennå.

– Vi har veldig god dekning i barnevaksinasjonsprogrammet, og forventer ikke smitte i Bergen. Det skjer svært sjelden, og vi har ikke hatt ett eneste tilfelle siden 2015. At det likevel kom ett tilfelle nå, har sammenheng med et større utbrudd i Europa som har pågått i et par år.

Les også

Faktisk.no: Meslinger kan i verste fall være dødelig

Smittefare i ferieland

Øystese forteller at det har vært mange syke i flere land, og at noen har dødd av meslinger.

– Det er ganske mange smittede i Frankrike, Italia og Hellas. Dette er vanlige ferieland for nordmenn, derfor er det ikke så rart at vi får smitte i Norge også. Vi har ganske mange barn som ikke er vaksinerte, fordi de ikke får vaksine før de er rundt 15 måneder gamle. Flere av dem går i barnehage, derfor er det så viktig at de voksne som jobber der er vaksinerte, sier smittevernoverlegen.

Hun anbefaler alle som skal utenlands å vaksinere seg mot meslinger. Nesten alle født i Norge etter 1970 er vaksinerte mot meslinger, men barn under 15 måneder er normalt ikke det.

Les også

Folk på reise kan dra med seg meslinger

Kan fremskyndes

Man kan fremskynde vaksine for barn ned i ni måneder, men da er det ikke like sikkert at vaksinen har god effekt.

– Jeg ville ikke reist til Sør-Europa med et uvaksinert barn, og heller ikke et på ni måneder med vaksine. Men hvis man absolutt skal reise med et så lite barn, bør man gi det fremskyndet vaksine.

– Hvor syk blir man egentlig av meslinger?

– For de fleste begynner det med feber, som avtar litt før den stiger når utslettet kommer. Dette varer normalt i cirka fem dager. Med meslinger er det helt vilkårlig hvem som blir alvorlig syke. De med redusert immunforsvar er mest utsatt. Noen kan heller ikke ta meslingvaksinen, fordi immunforsvaret ikke takler det. Og noen veldig få blir ikke immune av denne vaksinen. Derfor er det uansvarlig av oss andre å ikke ta den.

Les også

300 prosent økning i meslingtilfeller i Europa i fjor. Vaksinemotstand gjør smittespredning mulig, ifølge WHO.

Tester ett barn til

Bergen kommune har nå oppsporet alle uvaksinerte barn i barnehagen til det smittede barnet, og alle har fått tilbud om vaksine.

– Vi har tatt prøver av ett barn med feber, og får svar på dette neste uke, men det er ingen mistanke om smitte foreløpig. Vi kan ha vært heldige denne gang og unngått at flere blir smittet.

Publisert: