Nå vil Ap gi single kvinner hjelp til å få barn i Norge

Ja til eggdonasjon og ja til assistert befruktning for enslige kvinner, sier Ap i sitt nye forslag til program.

PROGRAM: Hadia Tajik legger om kort tid frem forslaget til nytt Ap-program, og foreslår flere oppmykninger i bioteknologiloven.
  • Karen R. Tjernshaugen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Aftenposten.

Om noen få uker legger hun frem forslaget til nytt partiprogram for de neste fire årene.

Her vil Tajik foreslå at Ap for første gang skal gjøre et landsmøtevedtak om at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge.

«Ap vil åpne for assistert befruktning for enslige», heter det i forslaget som ser ut til å få enstemmig tilslutning fra programkomiteen.

Mange enslige blir gravide i utlandet

– Vi vet og at det er en del enslige som reiser utenlands for å få assistert befruktning i dag. Dermed er det blitt en praktisk realitet for mange. Summen av dette trekker i favør av at vi bør gi et mer likeverdig tilbud for par og single i dag, mener lederen i Aps programkomité.

Eksperter anslår at over tusen norske kvinner hvert år reiser utenlands for å få hjelp til å gravide på grunn av det norske forbudet mot sæddonasjon og assistert befruktning til enslige.

Vil også si ja til eggdonasjon

I dag er det bare Venstre og SV som går inn for at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge. Men helsepolitikerne til Høyre og Frp har åpnet for å si ja.

Helseminister Bent Høie (H) har varslet at han i løpet av våren skal legge frem en stortingsmelding om bioteknologi.

Her blir eggdonasjon og assistert befruktning hete temaer.

Tajik og Aps programkomité foreslår at Arbeiderpartiet også skal si ja til eggdonasjon i neste periode.

Det gjør Ap allerede i det gjeldende programmet.

– Ved å åpne for eggdonasjon gir vi flere par hjelp til å få barn. Det vil og kunne fremme likebehandling av infertile menn og kvinner. Det ligger god familiepolitikk i at flere mennesker som ønsker å få barn får muligheten til det, sier Tajik.

Brannfakkel for samarbeidspartier

Ap har ikke tatt stilling til om enslige skal kunne få dekket forsøk på assistert befruktning på samme betingelser som par, eller om man bare skal tillate slik behandling for enslige i Norge uten at dets gis offentlig støtte.

– Er ikke forslagene om å si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige en brannfakkel for de mulige samarbeidspartnerne KrF og Senterpartiet?

– Vi anerkjenner at det er etiske dilemmaer ved å åpne opp for dette. Det er ikke slik at Ap vil være for å ta i bruk alle mulige behandlingsformer bare fordi mulighetene finnes. Men på akkurat disse to områdene mener vi likevel at helheten av hensyn trekker i retning av at man bør åpne opp.

KrF advarer mot forslaget

KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad advarer mot å si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Olaug Bollestad (KrF)

Hun mener det bør settes rammer for assistert befruktning som sikrer at barnet både får en far og en mor, og kan bli kjent med sitt biologiske opphav.

– Selv om ønsket om å få barn er sterkt hos mange, også hos enslige, så kan ikke dette ønsket gå foran og utover barnets rett til så langt det er mulig å få vokse opp med en mor og en far, sier hun.

Publisert: