Anja strikker «pussyhats» i protest mot Trump

På Donald Trumps første dag som president blir han møtt av tusenvis av demonstranter med rosa luer. Anja Liseth på Frekhaug har strikket fem «pussyhats».

KATTEØRER: Anja Liseth er én av mange tusen kvinner som tar strikkepinnene fatt i kampen for kvinners rettigheter.
 • Rune Christophersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det begynte som en idé blant noen venninner i California. Nå har «Pussyhat project» engasjert tusenvis av kvinner som lar strikkepinnene gå varme foran innsettelsen av Donald Trump i Det hvite hus.

«Grab ’em by the pussy»

De rosa luene med katteører er en protest mot den nye presidentens kvinnesyn – særlig hans beryktede uttalelser om at han kunne gjøre hva han ville med kvinner: «Grab ’em by the pussy».

– Trump sier høyt og tydelig det mange kvinner opplever. Det gjør holdningene mer angripelige, og det blir lettere å imøtegå dem, sier Anja Liseth på Frekhaug.

ROSA PROTEST: De fem luene fra Frekhaug skal varme ørene til demonstranter på kvinnemarsjen i Washington DC.

Da hun kom over pussyhat-kampanjen på Instagram, fant hun frem rosa garn og satte i gang. Nå har hun sendt fem luer til Washington DC, der de vil varme ørene til demonstranter på kvinnemarsjen 21. mars.

Venter 200.000 deltakere

Arrangørene har ikke oversikt over hvor mange luer som er kommet inn så langt, men venter om lag 200.000 demonstranter til kvinnemarsjen.

– Når jeg har strikket disse luene føler jeg at en del av meg er til stede på demonstrasjonen, sier Liseth til Los Angeles Times, som først intervjuet henne om prosjektet.

Les også

Donald Trump og alle kvinnene

På Instagram og Facebook kryr det av rosa luer i alle varianter. Tanken er at også de som ikke kan være til stede på demonstrasjonen, skal få mulighet til å engasjere seg.

«Et hav av rosa»

– Dette viser at strikking ikke bare er en kvinnesyssel i sofaen, men at det kan engasjere og være et politisk statement. Jeg synes det er bra å vise amerikanerne at også folk utenfor USA bryr seg og støtter protestene, sier Liseth.

POLITISK: - Strikking kan også være en politisk aktivitet, sier Liseth.

Kat Coyle, som har designet luen, sier til LA Times at hun håper å se et hav av rosa i Washington DC. Mønsteret er gjort så enkelt som mulig for å få flest mulig til å delta. Flere steder skal rosa garn ha blitt mangelvare etter at kampanjen gikk av stabelen.

Demo i Bergen

– Amerikanske kvinner opplever nok mer hverdagssjåvinisme enn norske kvinner, med klare forventninger om utseende og oppførsel. Trump gjorde dette veldig synlig da han kritiserte hvordan Hillary Clinton så ut og angrep henne fordi hun er kvinne, sier Liseth.

Hun har fortsatt å strikke nye luer, for også i Norge er det planlagt markeringer dagen etter Trumps innsettelse. Både i Bergen, Trondheim og Oslo blir det demonstrasjoner for likestilling og mot kjønnsdiskriminering førstkommende lørdag. Det samme skjer i om lag 300 byer i 30 land, ifølge arrangørene.

Les også

 1. Statoil i villrede om Trump-effekt

 2. Amerikanerne er så langt lite fornøyd med Trump

 3. 30 demokrater vil boikotte innvielsen av Trump

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Likestilling
 3. Kvinner
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. 138 nye korona­smittede i Stavanger

 2. Familien ble hjemløs etter brannen på Sviland: – Det er tusen praktiske ting som må ordnes når alt er borte

 3. Lauvik–Oanes-sambandet starter opp igjen

 4. Slik kan du få bolig­drømmen oppfylt, uten nok egen­kapital

 5. Kvinne mistenkt etter hendelse ved utested i Sandnes

 6. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet