Stadig flere har med seg resistente bakterier hjem til Norge 

Flere enn tidligere er smittet av den multiresistente bakterien MRSA når de kommer tilbake til Norge etter et utenlandsopphold.

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er registrert en økning både blant dem som bærer med seg bakterien og dem som har fått en infeksjon, ifølge Folkehelseinstituttet. Det skriver fagtidsskriftet Sykepleien. Begge pasientgruppene må isoleres når de får behandling på sykehus.

Det ble registrert 2.500 tilfeller av MRSA-smitte fra utlandet i fjor, hvilket er 14 prosent flere enn året før. Tallene er fra en rapport Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) snart publiserer. Dessuten er forekomsten av den resistente tarmbakterien ESBLkarba også økende, selv den fortsatt er relativ lav i Norge.

MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer.

Sykepleier og forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet har vært med å gjøre en studie som viser at pasienter med MRSA-smitte ligger betydelig lenger på sykehus enn pasienter uten MRSA-smitte.

– En infeksjon med MRSA kan ta lenger tid å behandle fordi det kan ta lenger tid å finne et virksomt antibiotikum, sier Elstrøm.

Årsaken til resistensproblemet er overforbruk av antibiotika, ifølge forskeren.

Les også

 1. Gi reiseråd om antibiotikaresistens

 2. Antibiotikaresistente bakterier er et alvorlig helseproblem som krever stor innsats – og vi må lykkes!

 3. SUS får penger til antibiotikaforskning

Publisert:
 1. Antibiotikaresistens

Mest lest akkurat nå

 1. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 2. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 3. Familiebedrifta sel delar av livsverket til Nortura

 4. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten

 5. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å be­holde frem­for å er­statte

 6. Stavanger ut­vider hente­tidene for hur­tig­tester