Fullvaksinert helsepersonell i kritiske funksjoner får unntak fra innreisekarantene

Fullvaksinert helsepersonell som har kritiske funksjoner på sykehus eller i kommunehelsetjenesten, får særskilt unntak fra karantene i arbeidstiden.

- Jeg er glad for at fullvaksinerte nå kan begynne å jobbe umiddelbart etter at de har testet negativt for korona ved ankomst, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 59 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Regjeringen opplyser onsdag kveld at endringen gjøres på bakgrunn av anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

– Helsepersonell fra utlandet pendler i dag til arbeid i kritiske funksjoner i norsk helse- og omsorgstjeneste. Dette er personell som er strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Jeg er glad for at fullvaksinerte nå kan begynne å jobbe umiddelbart etter at de har testet negativt for korona ved ankomst. Dette bidrar til at tjenestene bemannes slik at liv og helse ivaretas på best mulig måte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Endringen trer i kraft allerede ved midnatt torsdag kveld.

I Norge har regjeringen stadig innført strengere krav til karantene for å hindre importsmitte, noe som også gjelder for personell i kritiske samfunnsfunksjoner. Fra 25. januar har personell i kritiske samfunnsfunksjoner måttet være i karantene inntil det foreligger negativ koronatest tatt tidligst tre døgn etter ankomst til Norge.

Nå vurderer både Helsedirektoratet og FHI at det vil være smittevernfaglig forsvarlig at samfunnskritiskhelsepersonell som er fullvaksinerte, unntas fra dette kravet i arbeidstiden.

I tillegg til krav om gjennomført vaksinasjon, kreves det også at negativ koronatest ved ankomst til Norge. Arbeidsgiver skal også sørge for at ansatte bruker munnbind og er ekstra nøye med å holde avstand i karantenetiden, og helsepersonellet må være i karantene i fritiden.

Det er den ansattes arbeidsgiver som er ansvarlig for å innhente og kontrollere dokumentasjonen.

Publisert:

Korona-viruset

  1. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

  2. Derfor kan det ta flere dager å få svar på koronaprøven

  3. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

  4. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

  5. Ingen brannmenn koronasmittet etter ulykke på E39

  6. Slik skal norske elever massetestes for korona

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset