Venstre mer enn halvert på ny måling

Venstre faller 3,3 prosentpoeng og får bare 2,7 prosent på desembermålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen. Samtidig er Arbeiderpartiet større enn Frp og Høyre til sammen.

Med en oppslutning på 2,7 prosent ville partileder Trine Skei Grande blitt eneste Venstre-representant på tinget dersom målingen var valgresultat.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville partileder Trine Skei Grande blitt Venstres eneste representant på Stortinget.

– Dette er en dårlig måling for Venstre, men det er også en enkeltmåling. Med denne målingen ligger Venstre på rundt 4 prosent i snitt i desember. Vi ligger nok jevnt over på en plass mellom 4 prosent og 5 prosent på meningsmålingene, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til Nationen.

Strømmer til Ap

Oppslutningen om både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er den høyeste noen gang på målingen, som er blitt gjennomført siden 2008, og de to partiene er bare ett mandat fra flertall på Stortinget. Ap går fram hele 4,1 prosentpoeng til 38,7 prosent og Senterpartiet går fram 1,2 prosentpoeng til 7,3 prosent. Målingen gir dermed 71 representanter til Ap og 13 til Senterpartiet.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun er fornøyd med tallene, og opplyser at partiet har et snitt på rundt 36 prosent i meningsmålingene i desember.

– Dette er en veldig inspirerende måling, sier Tajik til Klassekampen.

Frp på samme sted

Samtidig er SV trygt over sperregrensen med en oppslutning på 5,1 prosent, en framgang på ett prosentpoeng siden november. Det gir ni mandater og de rødgrønne har dermed et solid flertall på Stortinget på 93 av 169 mandater.

KrF holder stillingen med en oppslutning på 5,2 prosent (+0,3), mens Høyre faller hele 3,3 prosentpoeng til 21,6 prosent. Frp står på stedet hvil med 14,1 prosent (-0,1). MDG får 2,3 prosent og Rødt 1,5 prosent, noe som gir de to partiene ett mandat hver.

Målingen er utført 6. og 7. desember, etter at budsjettavtalen mellom de fire borgerlige partiene var klar. Feilmarginen på målingen varierer mellom 0,6 og 3,1 prosentpoeng, og er størst for de store partiene. (NTB)

Les også

 1. LES OGSÅ: Venstre: Budsjettavtale med betydelige klimakutt

 2. LES OGSÅ: SV mener Venstre sminker budsjettet grønt

Publisert:
 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 3. Nationen
 4. Klassekampen
 5. Trine Skei Grande

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 3. Dansk sykkelhelt døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 4. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone