6.500 husstander uten strøm etter Urd

Over 70.000 mennesker var på det meste uten strøm da ekstremværet Urd herjet. Tirsdag formiddag var fortsatt 15.000 uten strøm.

Ved Jølle på Lista kikker folk på bølgene og vinden.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den siste oversikten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at det i hovedsak er folk på Vestlandet som er strømløse. 6.500 husstander ventet i 10-tiden fortsatt på at strømmen skulle bli koblet til igjen. I overkant av 1.000 husstander i Hedmark og Oppland var også uten strøm tirsdag formiddag.

– Nettselskapene har nå mye mannskap ute for å feilrette, og det er naturlig å forvente at mange av dem som nå er strømløse vil få tilbake strømmen i løpet av dagen, opplyser NVE.

Ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene før ekstremværet Urd.

Roer seg i vest

Urd var mandag kveld i ferd med å passere toppen på Vestlandet. Natt til tirsdag står Østlandet for tur.

– Uværet minker litt i Sogn og Fjordane nå, og det er i ferd med å minke litt i Hordaland. Det henger litt etter i Rogaland og Vest-Agder, men også der roer det seg i løpet av mandag kveld, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt til NTB.

Urd slo inn over norskekysten mandag ettermiddag, og to steder blåste det til orkan styrke i 18-tiden.

Det var i Eigerøy ved Egersund i Rogaland, og Røldalsfjellet i Hordaland, der målepunktet ligger 1.370 meter over havet, at det ble målt orkan (over 32,6 meter i sekundet) i middelvind, vind målt over ti minutter.

Et grantre stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at det blåste over veien. Politiet dirigerer trafikken mens veien ryddes.

På vei østover

Hassel sier at målingene mandag har stemt bra overens med det instituttet varslet 1. juledag. Også på Sotra ble det målt orkan styrke mandag kveld, med vindkast opp mot 45 meter i sekundet.

– Det har levd opp til forventningene, men det har så klart vært lokale variasjoner, sier Hassel.

Det var på forhånd varslet vindkast på 35 til 45 meter i sekundet på Vestlandet. På Østlandet er det ventet vindkast på mellom 25 og 35 meter i sekundet mandag kveld og natt til tirsdag.

– I Aust-Agder, Telemark og på Østlandet har det ikke kommet skikkelig i gang, men det skjer ting utover natta. Man kan få kraftige vindkast i lavlandet østafjells, og det kan være litt av og på, sier Hassel.

Også i Møre og Romsdal og i Trøndelag er det i ferd med å blåse opp, sier Hassel. Vindkastene vil ikke komme opp i samme styrke som i sør, men i Møre og Romsdal kan det ventes en periode med liten storm. Trøndelag får også en periode med sterk kuling eller liten storm.

På Åpta camping mellom Farsund og Lyngdal har vinden snurret en campingvogn opp ned.

Stengte fjelloverganger

Ekstremværet har også ført til store problemer for trafikken, både for biler, tog, ferjer og fly. Alle ferjesamband på Vestlandet ble innstilt, og også tog- og flyforbindelser er kraftig redusert. De fleste fjelloverganger har holdt stengt, og trær som har blåst ut i veien skaper trøbbel for trafikanter.

Hassel hos Meteorologisk institutt anbefaler bilister på Vestlandet til å vente noen timer med å legge ut på veien til tross for at toppen ser ut til å være nådd i regionen.

Uværet har allerede satt sine spor på Østlandet. Langs Oslofjorden meldes det om økt vannstand, og blant annet i er to gater stengt i Sandefjord på grunn av flom, skriver Østlands-Posten.

På Hvaler i Østfold var det tidligere mandag varslet en vannstand på 171 centimeter, over én meter høyere enn hva som er vanlig, ifølge Fredriksstad Blad.

Les også

 1. Opplevde Urd på nært hold ved Ølberg

 2. Klarte å berge seilbåt på Engøy

 3. Brennende tre ødela tog

Publisert:
 1. Ekstremvær

Mest lest akkurat nå

 1. Sykepleiere på akutten på SUS: – Vi føler på en uro over ikke å bli hørt

 2. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet

 3. Ingrid Fiskaa (SV) får skryt fra uventet hold

 4. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 5. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 6. Hvorfor skal en statlig utbygger opp­fordre til bolig­spekulasjon?