Nortura beklager Afghanistan-eksport av sauekjøtt

Nortura beklager at overskuddskjøtt ble eksportert til Afghanistan, men sier at alternativet var å kaste kjøttet. Nå skal rutinene endres. 

Publisert: Publisert:

Norsk sauekjøtt har endt opp i Afghanistan. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

 • Marius Helge Larsen
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det har vakt oppsikt at det norske sauekjøttet endte opp i u-landet, og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har slått fast at dette er helt uakseptabelt.

Styreleder Trine Hasvang Vaag i markedsregulatoren Nortura, sier til Nationen at ingenting tyder på at deres kjøtt har fortrengt lokal matproduksjon i Afghanistan. Samtidig beklager hun eksporten.

– Det er uheldig at kjøttet går til mindre utviklet land. Som representant for norske bønder er vi opptatt av å produsere mat til egen befolkning og at andre land skal kunne gjøre det samme. Vi skal se på hvordan vi kan endre våre rutiner for å unngå slike saker i framtiden, sier Vaag.

Styrelederen sier at deres undersøkelser viser at Afghanistan ikke er selvforsynt og er avhengig av å importere flere kjøttslag. Hun kaller likevel eksporten uheldig, men beskriver det hele som et dilemma.

– I sommer fikk vi samme pris for kjøtt på verdensmarkedet, ja, faktisk litt høyere enn i Norge. Alternativet var at kjøttet skulle gå ut på dato og at vi måtte ha kastet mat. Det er stor overproduksjon i det norske markedet som presser prisene helt i bunn. Vi skal regulere markedet, men vi ønsker å bruke alt som mat. Ikke alle land har preferanse for sau, men det har Afghanistan. Mener Dale virkelig at det var rett å kaste kjøttet? Jeg mener det er et spørsmål som kan stilles, sier Vaag.

Publisert:

Les også

 1. Opprørt Dale krever stans i kjøtteksport til Afghanistan

Mest lest akkurat nå

 1. – Et slag under beltestedet fra Høie

 2. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 3. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 4. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 5. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 6. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

 1. Nortura
 2. Afghanistan
 3. Eksport
 4. Jon Georg Dale
 5. Kjøtt