Filmet rotter som kravlet og krøp ved Torget i Bergen

– Dette er det mest gufne og ufyselige synet jeg noensinne har sett. Rottene kravlet og krøp overalt, sier Jarle Asheim.

Publisert: Publisert:
  • Arne Edvardsen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tirsdag kveld var han og søsteren på spasertur langs restaurantrekken på Torget.

– I smauet midt mellom rekken av restauranter, bare fem meter bak busstoppet, kom vi over et syn vi sent vil glemme. Her var det et tyvetalls gnagere som virvlet over et bosspann og inn og ut av en vegg, forteller Asheim.

– Store, feite rotter

Han fant frem mobilen sin og fikk filmet det groteske synet.

– Det aulet av store, feite rotter som åpenbart hadde snust seg frem til noe godt å spise. Restaurantene rundt stedet kan neppe klandres for bosshåndtering. Konteineren eller bosspannet var lukket, og det lå ikke noe matrester på gaten, sier Asheim.

Sjokkert filmet han seansen med de kravlende dyrene.

– Jeg har aldri sett så mange rotter samlet på ett sted. Det var mørkt og kveldstid, men dette skjedde åpenlyst og bare noen meter fra bussholdeplassen, sier Asheim.

Vil ta befaring

Avdelingsleder Aslaug Sandvin i Mattilsynet avdeling Bergen og omland sier at hun straks vil ta saken videre internt.

– Vi vet at det er mye rotter i byen, men dette høres ikke ut til å være hverdagskost. Vi skal lokalisere stedet og finne ut av om det er tiltak som må iverksettes.

Sandvin sier det er svært lav terskel for å stenge matsteder der det finnes rotte- eller museplager.

– Vi får mange henvendelser. Vår oppgave er først og fremst å sjekke hygiene, og at skadedyrene ikke tar seg inn gjennom vegger og inn på rom der det lages mat.

Avdelingslederen sier at avføring fra rotter eller mus kan føre til at kjøkken stenges.

– Her er vi veldig strenge. Vi må imidlertid med egne øyne ut og sjekke forholdet dere viser til, og deretter vurdere tiltak, sier Sandvin.

  • De kjøpte hus og gledet seg til innflytting. Så dukket rotte— og musekadavrene opp. 10 måneders rottemareritt

Tar kontakt med eier

Sonja Skotheim er leder for helsevernenheten i Bergen kommune. Hun sier at hennes avdeling gjerne går på befaring sammen med Mattilsynet.

– Når vi mottar slike klager, oppsøker vi eiendommens eller virksomhetens eier. Ifølge forskriftene er det dem som har ansvar for å drive forebyggende virksomhet, samt iverksette oppfølgende tiltak.

Generelt sier Skotheim at kommunen først og fremst sjekker renovasjonsordningen på steder der man mottar klager.

– Om oppbevaring av boss ikke er tilfredsstillende, så gir vi pålegg.

Fest ved søppelkasser

Avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Ottesen, sier at man ikke kan snakke om rotteår på samme måte som man snakker om lemenår.

– Nei, det er slik at populasjonen av rotter popper kraftig opp når det er god tilgang på mat. De formerer seg hurtig. Rottene kan gjøre en stor invasjon ett sted, så blir de slått tilbake av skadedyrbekjempere, for så å dukke opp i store mengder andre steder.

Ottesen sier at rottene gjerne holder fest der serveringssteder setter fra seg overfylte søppelkasser, men også der det er åpning til kloakk.

ROTTEFANGER: Frode Thuland i skadedyrsfirmaet Anticimex med en av rottefellene som har drept på tusenvis av rotter i Bergen.

– Kryr av rotter i sentrum

Et av selskapene som bekjemper rotter og andre skadedyr i Bergen, er Anticimex.

– Vi har tatt livet av mange titusentalls rotter de siste årene. Vi ser at problemet ikke blir mindre. Fra 2015 til 2016 mener vi ut fra våre beregninger at det er blitt 20 prosent flere rotter i byen, sier Frode Thuland i skadedyrfirmaet.

Han sier at det gjerne blir mye rotteansamling i nærheten av byggeplasser og der det foregår graving i grunnen.

– Det kryr av rotter i hele bykjernen. Torgallmenningen, Byparken, Festplassen, Torget, Dokken, Nordnes, Kalfaret. Tidlig om morgenen kan man gjerne se en og annen rotte pile gjennom gatene, men store ansamlinger som den på Torget er ikke så vanlig, sier Thuland.

DISSE SAKENE BLE MYE LEST. HAR DU FÅTT DEM MED DEG?:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Avslo det beste tilbudet hun hadde sett på grunn av treneren

  2. Oilers kriger seg til en seier. Den var viktig

  3. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

  4. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt

  5. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

  6. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave