Amper stemning under Sian-markering: Her bruker politiet tåregass mot demonstrantene.

Da demonstrasjonen var over, ble politiet fulgt av aggressive ungdommer. Politiet er bekymret over utviklingen fra de siste Sian-markeringene.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det nærmet seg en time etter at Sians markering ved Eidsvolls plass var over, men i Oslo sentrum var situasjonen fortsatt amper.

Politiet rygget bakover gjennom en av Karl Johans gates sidegater. Mot dem kom en gruppe aggressive personer. De fleste var ungdommer.

Da politiet kom seg inn i bilene og kjørte vekk fra området, var det noen som slo mot siden av politiets innsatsbiler.

Politiets innsatsleder Torgeir Brenden beskriver det som skjedde i etterkant av markeringen, som «rene pøbelstreker».

– Vi er bekymret for utviklingen fra de siste Sian-demonstrasjonene hvor politiet blir et mål i en markering mot rasisme og Sian. Vi kan ikke tolerere angrep på politiet, sier han til Aftenposten.

Tidlig lørdag kveld hadde situasjonen roet seg igjen. I 18-tiden var 29 personer innbrakt i forbindelse med bråket, bekrefter politiet overfor Aftenposten. Flere er mindreårige.

– Idiotisk gjort

Da selve markeringen var over i 15-tiden, sto 50–100 personer igjen utenfor sperringene ved den store plassen utenfor Stortinget.

– Disse er ikke her på grunn av Sian, men fordi de reagerer på politiets tilstedeværelse. Nå må vi være kloke, sa innsatsleder Brenden rundt kl. 15.15.

Den neste timen ble politiet utsatt for mye aggresjon. Samtidig var det flere av motdemonstrantene som gjorde alt de kunne for å roe gemyttene.

En av dem var Ivan. Han stilte seg mellom aggressive demonstranter og ryggende politibetjenter. Selv om han er svært opprørt over Sians budskap, og at de får fremføre det for åpen mikrofon midt i hovedstaden, tar han avstand fra aggresjon mot politiet.

– Jeg er helt imot det som skjedde i etterkant. Det var idiotisk gjort, sier han.

Sians ytringer føles svært personlig for Ivan. Men han reagerer på aggresjon mot politiet.

Møtte opp med instrumenter

Sian hadde lørdag invitert til det de kalte «krenkefest». I to timer fremførte de sitt budskap.

Store deler av markeringen gikk i kontrollerte former. Mange motdemonstranter holdt opp bannere, spilte trommer og høy musikk. Motdemonstrasjonene gjorde det umulig å høre Sians appell i store deler av området. Politiet opplevde at de hadde kontroll på situasjonen, men måtte avbryte markeringen helt på tampen.

Det var spesielt to ganger det eskalerte underveis.

Først etter en halvtime, da motdemonstranter løftet opp et sperregjerde fra bakken. Det fikk politiet til å ruste seg med hjelmer og rykke inn mot inngjerdingen. Det så imidlertid ikke ut til at demonstrantene forsøkte å forsere sperringene.

Rev i stykker Koranen

Tre kvarter senere ble det igjen opphisset stemning, denne gangen på den ene langsiden av plassen.

Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra Koranen foran motdemonstrantene. Situasjonen var allerede amper, men eskalerte raskt da dette skjedde, beskriver innsatsleder Brenden.

I urolighetene som oppsto, ble det flere ganger sprayet CS-gass, ofte kalt tåregass, mot demonstranter som ifølge politiet aktivt forsøkte å forsere politiets sperringer.

– Var CS-gass helt nødvendig å bruke?

– Ja, det var nødvendig fordi alternative midler ville vært enda mer voldsomme, sier Brenden. Det ble også kastet en rekke gjenstander inn mot området. Dette inkluderte stein og jernstenger, ifølge politiet.

Ble ikke skadet

Bilder fra stedet viste at Bråten lå på bakken og ble hjulpet opp av ambulansepersonell kort tid etter at hun gikk løs på Koranen. Én person kom seg over sperringene og kom ifølge Brenden «i kontakt med Bråten», forteller Brenden. Hun ble ikke skadet, fastslår han.

Det var mange som var tydelig frustrerte over politiets tunge tilstedeværelse. Hele området var inngjerdet, slik at det var langt mellom Sian-medlemmene og motdemonstrantene.

Rundt 20 Sian-representanter hadde samlet seg innenfor inngjerdingen ved Stortinget. I tillegg sto drøyt 30 Sian-sympatisører på den ene kortsiden.

Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra Koranen.

Politiet roser voksne

Innsatsleder Brenden trekker frem at det var mange voksne på utsiden «som klarte å roe gemyttene på en måte som gjorde at det ikke ble verre i dag».

Leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, var blant dem som forsøkte å skape en trygg motdemonstrasjon. Han mener det «i det store og hele» ble vellykket.

– Dette viser hvor mange som ikke vil ha Sians rasisme i samfunnet vårt, men nå er det viktig at fagbevegelsen, frivillige organisasjoner og andre miljøer samler seg for å diskutere hvordan vi kan legge til rette for gode og fredelige markeringer, sier han.

Sian-leder Thorsen ble i fjor høst dømt til 30 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer.

Publisert: