Nobelprisvinneren hyllet i fakkeltog

Rundt 2.000 mennesker møtte opp i fakkeltoget i Oslo sentrum tirsdag kveld for å hylle årets fredsprisvinner Abiy Ahmed.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed og hans kone Zinash Tayachew på balkongen på Grand Hotel under fakkeltoget i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris i Oslo tirsdag kveld.
  • NTB-Oda Ertesvåg og Haakon Nesse Moreau
Publisert: Publisert:
Fakkeltoget i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris i Oslo tirsdag kveld.
Deltakere i det tradisjonsrike Nobel-fakkeltoget hyllet tirsdag kveld nobelprisvinner Abiy Ahmed og fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia.
En person med flagg på sparkesykkel foran Grand Hotel i forbindelse med fakkeltoget.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En vinkende etiopisk statsminister ble tatt imot med taktfaste heiarop og massiv jubel da han kom ut på balkongen på Grand Hotel i Karl Johans gate for å motta hyllesten klokka 19.

– Abiy, Abiy, Abiy, lød ropene i vinterregnet.

Abiy Ahmed kom ut på balkongen sammen sin kone Zinash Tayachew, han smilte og bukket flere ganger til fakkelbærerne.

Synger om landet

Det tradisjonsrike Nobel-fakkeltoget, som i år var til støtte for fredsbygging i Etiopia og Eritrea, startet på Jernbanetorget i Oslo i 17.30-tiden tirsdag ettermiddag. Flere av dem som deltok i toget, bar etiopiske og eritreiske flagg og bilder av fredsprisvinneren. Etiopisk sang om landet spredte seg ut over folkemassen som beveget seg oppover Karl Johans gate.

Ifølge politiet var det rundt 2.000 mennesker som deltok i fakkeltoget.

Håp og fred

Allerede ti minutter før feiringen begynte på Jernbanetorget bredte frostrøyken seg fra hundrevis av mennesker. Et gledesrop fra konferansier Hannah Wozene Kvam åpnet appellene som ble holdt av Lemma Desta fra Norges kristne råd, daglig leder Aurora Nereid i Fellesrådet for Afrika og KrF-veteranen Dagfinn Høybråten.

Appellene, som handlet om håp og fred, ble etterfulgt av slam-poesi fra PlussHanna og musikk fremført av Unge Beirut. Både poeten og Dagfinn Høybråten fokuserte også på kvinnene i sine appeller.

– Det er viktig å løfte fram kvinnenes historier. De er i sentrum av familiene. Får man kvinner ut av fattigdom, får man familiene med dem, sa Hanna Asefaw, PlussHannas egentlige navn, til NTB etter opptredenen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  5. FNB har bestemt seg for nytt navn – nå skal det formelt godkjennes

  6. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien