SSB: Norge vil mangle 28.000 sykepleiere i 2035

Ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge i 2035 mangle 28.000 sykepleiere og 18.000 helsefagarbeidere.

Det ventes en stor mangel på arbeidstakere i helse- og omsorgssektoren i 2035. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet kaller tallene en varslet krise og ber politikerne våkne opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, kaller det bekymringsfullt, men beskriver det som en varslet krise.

– Nå må politikerne våkne og ta grep, så den varslede krisen ikke blir en realitet. Sykepleiermangelen gjør at mange ikke får den behandlingen og pleien de har behov for, sier By til VG.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bestilt rapporten. Der kommer det også fram at bemanningsbehovet i helse- og omsorgssektoren vil være doblet til 618.000 i 2060, og at sektoren da vil stå for 24 prosent av alle årsverkene i Norge.

Helseminister Bent Høie sier til avisa at man må få flere til å utdanne seg til disse yrkene, få de som starter utdanningen til å gjennomføre, få de som jobber i helsetjenesten til å bli der og sørge for at flere jobber heltid og kan stå lengre i jobb.

Samtidig viser han til reformen Leve hele livet i Stavanger og vil at rehabiliteringsteam skal bli satt inn tidligere for eldre, så de får trening i å klare seg selv lenger.

Publisert:
 1. Sykehjem
 2. Helsepolitikk
 3. SSB
 4. Norsk Sykepleierforbund
 5. Helse- og omsorgsdepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. Sånn ser nye Ruten ut etter to måneder

 2. Her oppdager de noe midt i sendingen: Dette kan velte Tripic-overgangen

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 5. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

 6. Stor interesse for massetesting av elever