SSB: Norge vil mangle 28.000 sykepleiere i 2035

Ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge i 2035 mangle 28.000 sykepleiere og 18.000 helsefagarbeidere.

Publisert: Publisert:

Det ventes en stor mangel på arbeidstakere i helse- og omsorgssektoren i 2035. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet kaller tallene en varslet krise og ber politikerne våkne opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, kaller det bekymringsfullt, men beskriver det som en varslet krise.

– Nå må politikerne våkne og ta grep, så den varslede krisen ikke blir en realitet. Sykepleiermangelen gjør at mange ikke får den behandlingen og pleien de har behov for, sier By til VG.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bestilt rapporten. Der kommer det også fram at bemanningsbehovet i helse- og omsorgssektoren vil være doblet til 618.000 i 2060, og at sektoren da vil stå for 24 prosent av alle årsverkene i Norge.

Helseminister Bent Høie sier til avisa at man må få flere til å utdanne seg til disse yrkene, få de som starter utdanningen til å gjennomføre, få de som jobber i helsetjenesten til å bli der og sørge for at flere jobber heltid og kan stå lengre i jobb.

Samtidig viser han til reformen Leve hele livet i Stavanger og vil at rehabiliteringsteam skal bli satt inn tidligere for eldre, så de får trening i å klare seg selv lenger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 3. Prøvde å overtale moren til ikke å se «Exit»

 4. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 5. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 6. Rogfast skal være klar i 2031

 1. Sykehjem
 2. Helsepolitikk
 3. SSB
 4. Norsk Sykepleierforbund
 5. Helse- og omsorgsdepartementet