Regjerings­partiene enige om Moria-løsning

Regjeringspartiene vil hente asylsøkere fra Hellas, men kan ikke si når det skal skje, eller hvor mange som skal hentes ut.

Migranter ved Moria-leiren i begynnelsen av mai. Greske myndigheter flyttet da flere familier for å lette forholdene i den overfylte leiren. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Fra en demonstrasjon utenfor Stortinget tidligere i mai. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier at regjeringen hele tiden har ønsket en bred europeisk løsning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

MDG-leder Une Bastholm kaller regjeringens Moria-løsning et «uforståelig kompromiss uten ryggrad».

– Dette sier verken om, når eller hvor mange barn Norge skal ta imot, sier hun til NTB.

Bastholm mener regjeringen nå gjør barna til «brikker i et maktspill om fordeling av flyktninger i Europa».

Også SVs Karin Andersen reagerer på at regjeringen har valgt en løsning der utfallet bestemmes av hva andre land gjør.

– Det må jeg si jeg mener er svakt, sier hun.

Saken om hvorvidt Norge skal hente barn og familier fra de overfylte leirene i Hellas, har skapt splittelse internt i regjeringen. KrF og Venstre har kjempet for at Norge skal hente asylsøkere, mens Høyre har sagt nei.

Regjeringens løsning kommer rett før Stortinget skal ta stilling til en rekke forslag i saken.

Ikke antall eller dato

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan bekrefter at avtalen ikke inneholder noe antall asylsøkere Norge skal hente, eller noen dato for ankomster. Han vil heller ikke si hvor mange som må komme for at KrF skal være fornøyd.

– Det er naturlig at vi tar vår del ansvaret og ser det i forhold til hva andre europeiske land tar. Jeg skal ikke komme med et antall, men det bør være et tydelig og godt bidrag, sier han til NTB.

Venstre-topp og kulturminister Abid Raja avviser at regjeringens løsning bare er symbolpolitikk. Han viser til at justisminister Monica Mæland (H) nå skal jobbe videre med saken.

– Regjeringen har akkurat kommet med beslutningen og tar et globalt, europeisk og humant ansvar. Mange detaljer skal komme på plass, og det vil regjeringen jobbe målerettet med, sier han.

Norsk løsning

Mæland viser til at regjeringen har ønsket en bred europeisk løsning i saken.

– Forutsatt at minst åtte–ti andre land i Europa realiserer sine uttak, vil regjeringen bidra og hente sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold, fra leirene i Hellas, sier hun til NTB.

– Vi må forståelig nok komme tilbake til tidspunkt og antall barn, men i tråd med Granavolden-plattformen vil vi gjøre dette innenfor rammen for antallet kvoteflyktninger, legger hun til.

Grøvan opplyser at det blir opp til regjeringen å avgjøre hvem som skal plukke ut dem som skal sendes fra greske mottaksleirer til Norge, men peker på at FNs flyktningkommissær har sagt seg villig til å bidra.

Både Venstre og KrF er strålende fornøyd med løsningen, som KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad beskriver som en «viktig seier for KrF i regjering».

Mange land om bord

Problemet med å få flere land til å bidra i en europeisk asyldugnad og hjelpe Hellas, Italia og Spania, som har flest migranter og flyktninger, er ikke av ny dato. Debatten har rast siden migrasjonskrisen i Europa i 2015 og 2016.

En gruppe EU-land ble i mars enige om å hente ut 1.600 asylsøkere fra leirene Hellas. Det er i første rekke enslige mindreårige som skal sendes videre til andre land, men det kan også bli aktuelt å hente ut enkelte spesielt sårbare barn sammen med familie.

Blant landene som er med i initiativet, er Belgia, Bulgaria, Finland, Frankrike, Irland, Kroatia, Luxembourg, Litauen og Tyskland.

Luxembourg har tatt imot tolv mindreårige asylsøkere allerede, mens Tyskland har tatt imot femti.

I tillegg har Storbritannia og Sveits tatt imot asylsøkere fra Hellas gjennom andre ordninger.

SV-politiker skuffet

SVs Karin Andersen reagerer kraftig på at regjeringspartiene har valgt en løsning i Moria-saken der utfallet bestemmes av hva andre land gjør.

– Det er bra at regjeringen nå sier den vil hjelpe, sier Andersen til NTB.

Hun er likevel kritisk til regjeringspartienes betingelse om at minst åtte–ti andre europeiske land må ha hentet ut asylsøkere fra Moria-leiren og andre leirer i Hellas før Norge gjør det samme.

– Nå er det mange europeiske land som har sagt ja. Hellas har bedt oss, EU har bedt oss, FN har bedt oss. Vi vet at det er krise i disse leirene, og vi vet at vi kan hjelpe. Så jeg må si at jeg er veldig skuffet over både regjeringen og over Venstre og KrF, sier Andersen.

SV-politikeren mener regjeringen i praksis legger beslutningen over i andre lands hender.

– Det må jeg si jeg mener er svakt, sier hun.

Frp om Moria-løsning: – Dum politikk

Frp er skuffet over løsningen regjeringspartiene har funnet fram til for å hente asylsøkere fra Hellas. Partiet anklager Høyre for å vingle.

– Dette er vingling fra Høyre som skuffer meg, for de vet at det ikke er fornuftig, at det er en dum politikk. De gjør det bare for å tekkes samarbeidspartnere og av andre hensyn enn å hjelpe, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim.

– Dette har vi prøvd før, det ble bare verre. Flere ender opp i lidelse og nød, flere blir lokket ut på en farlig reise. Det vet de ansvarlige partiene som H og Ap, hevder Helgheim.

– Vi burde tenke på det som hjelper mest, og det er ikke å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov til Norge, mener han.

Helgheim sier det er andre i partiet som gjør overordnede strategiske vurderinger om dette skal få noe å si for Frps forhold til regjeringen og eventuelt andre saker regjeringen vil søke støtte for. Men han sier det er krevende å forholde seg til et Høyre som han mener vingler.

– Høyre har lovet at de skal stå fast på Granavolden og at det ikke skal komme noen oppmykinger i innvandringspolitikken. Begge deler har de brutt en rekke ganger. Det er klart vi begynner å bli lei av det, sier Engen-Helgheim.

Han mener de som reiser til Hellas, ikke har reelt beskyttelsesbehov og avviser at Norge har et ansvar for å bistå de søreuropeiske landene.

– Å hente asylsøkere er noe helt annet enn å hente kvoteflyktninger, fordi asylsøkere som var trygge i Tyrkia, har et tvilsomt beskyttelsesbehov, sier han.

Les også

 1. Frp vil kreve kutt i kvoteflyktninger som svar på Moria-løsning

 2. Venstre legger press på regjeringen i Moria-saken

 3. HRW krever strakstiltak for asylsøkere i greske leirer

 4. Røde Kors ber Norge hente sin andel av enslige barn fra leirer i Hellas

 5. KrF åpner for å bryte med regjeringen om Moria-barna

 6. Rogaland Ap: Regjeringen må ta grep for å evakuere barn fra Moria

 7. – Evakuer barna i flyktningleiren Moria

Publisert:
 1. Hellas
 2. Monica Mæland
 3. Barn
 4. Asyl

Mest lest akkurat nå

 1. 38 smittede og minst 785 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

 2. Mari leter etter brudekjolen sin: – Angrer på at jeg solgte den

 3. Smittehopp i Stavanger: - Bekymret for situasjonen

 4. Krigsminnesmerke tagget ned

 5. – Idretts­laga må ikkje ha det stren­gare enn kommer­sielle trenings­senter

 6. Arbeidsulykke: Mann (19) skadet etter fall på 6-7 meter