Space Norway samarbeider med SpaceX om satellittoppskyting i Arktis

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Det Elon Musk-eide selskapet SpaceX skal skyte opp to satellitter fra norske Stace Norway. Satellittene skal gi bredbåndsdekning i Arktis. Foto: AP/Jae C. Hong/NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det statseide Space Norway skal sende opp to satellitter i 2022, og det er SpaceX som skal foreta oppskytingen, skriver E24.

I en pressemelding fra Space Norway heter det at dette er det største og mest omfattende satellittprosjektet som er gjennomført i Norge.

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg, administrerende direktør i Space Norway.

Levetid på 15 år

Selskapet har tidligere inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og Forsvarsdepartementet for å tilby kontinuerlig bredbånd i Arktis.

Det er amerikanske Orbital Sciences som skal bygge begge satellittene, og SpaceXs rakett Falcon 9 vil stå for oppskytingensent i 2022.

Prosjektet baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for Polarsirkelen. Satellittene har en forventet levetid på 15 år.

Statsaksjeselskap

Space Norway er et statsaksjeselskap som forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet og har som formål å bidra til nærings- og infrastrukturutvikling relatert til norsk romvirksomhet.

– Det er dårlig og ustabil bredbåndsdekning i nordområdene. Nå etablerer regjeringen bredbåndskommunikasjon i Arktis. Norskeide satellitter skal sørge for at de som driver aktivitet i nordområdene får raskt og stabilt internett, har næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere uttalt i forbindelse med satellittplanene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 270 var med i trekningen for å få kjøpe de 30 boligene. Nå kjemper huseierne for millioner i erstatning

  2. Kortvarig tomatlukke for «Geggi»

  3. Lokalt kjøkken-selskap skifter eiere

  4. Fra koronaskam til deling av positive tester på sosiale medier: – Overhodet ikke flaut

  5. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

  6. Sola truer med veto i Bymiljøpakken