Tidligere debattredaktør: – Listhaug splitter folket

Tidligere debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, frykter Sylvi Listhaugs (FrP) Facebook-innlegg kan by på demokratiske utfordringer. – Resett-redaktør Helge Lurås er imidlertid uenig.

Hilde Sandvik (til høyre) mener Sylvi Listhaug byr opp til en debatt som splitter folket med sitt innlegg. Foto: Skjermdump Facebook, Kristian Ridder-Nielsen / NTB scanpix, Aftenposten

 • Anders Boine Verstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Hvis vi får et klima hvor vi prater om hverandre – og ikke med hverandre, så har vi en demokratisk utfordring. Hvis vi ikke kan føre samtaler lengre, så står vi igjen med vold, sier Sandvik til Aftenbladet.

Sandvik er tidligere kultur- og debattredaktør med mange år på baken som journalist. Nå driver hun nettsiden Broen.xyz som er et felles nordisk medium.

Nettavisen Resett profilerer seg selv som et alternativ til etablerte mediekanaler, og redaktøren i Resett er ikke enig med Sandvik.

Redaktør Helge Lurås mener konflikten er konstruert og at polariseringen skyldes tolkningen snarere enn justisministerens Facebook-innlegg.

– Det er et sirkus uten like, men de som er virkelighetsfjerne er hovedstrømsmediene og majoriteten av politikerne, ikke de som støtter Listhaug. Du er ikke virkelighetsfjern dersom du er enig med justisministeren i at fremmedkrigerne svekker nasjonal sikkerhet, sier Lurås til Aftenbladet.

Les også

Les også: Erna Solberg sier hun har tillit til Listhaug

Les også

Les mer: Tajik om Listhaug-dramaet: – Vanskelig å stemme for noe annet enn mistillit

– Listhaug splitter

I Listhaugs innlegg nevnte hun blant annet at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Innlegget har også skapt uro på Stortinget.

Rødt fremmet onsdag ettermiddag et mistillitsforslag mot Listhaug. Torsdag slo Ap, SV og MDG følge. Fredag formiddag kom beskjeden om at også Sp vil stemme for et mistillitsforslag.

Sps beslutning legger press på KrF i spørsmålet om Listhaugs fremtid. Nå er det KrF, med Knut Arild Hareide i spissen, som bestemmer Listhaugs fremtid som justisminister. De har kalt inn til møte med landsstyret på mandag for å diskutere hvordan partiet skal stille seg til forslaget om mistillit mot Listhaug.

– Som justisminister skal hun være en samlende skikkelse. Med innlegget gjør Listhaug det motsatte. Hun splitter folket så til de grader. Vi har hatt en splittende justisministere fra FrP før, men støttegruppene som Listhaug har på nettet støtter henne uansett hva hun gjør, det er skremmende, sier Sandvik.

Helge Lurås (bildet) mener det Listhaug skrev i sin mye omtalte Facebook-status var helt legitimt. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Les også

Retorikk-ekspert mener Listhaugs «terrorist-anklage» er dypt problematisk

Avsporing

Dersom Listhaug må spasere ut av Stortinget med halen mellom beina, mener Sandvik at debattutfordringene vil vedvare og at andre personer vil ta hennes rolle.

– Hun har beveget seg så langt ut på anstendighetsgrensen at det er vanskelig å la være å reagere. Jeg har fulgt diskusjonen og ser at det er to vidt forskjellige oppfatninger av virkeligheten som utkrystalliserer seg, sier Sandvik.

Resett-redaktør Lurås mener at saken er større enn bare debattklimaet. Listhaug er en ledende kraft for en dypt følt folkemening. Går hun av, vil frustrasjonen sette inn. Retorikken som kommer frem i kommentarfeltene er en bagatell sammenlignet med det, mener Lurås.

– Det Listhaug skriver i sin status er helt legitimt. Det er Ap som står bak tolkningene, og har gjort det til en politisk sak om seg selv, sier Lurås.

Les også

KrFs landsstyre kan avgjøre Listhaugs skjebne mandag

Trosset statsministeren

Ifølge Dagens Næringsliv var Listhaug på besøk i statsministerboligen onsdag for å diskutere utformingen av hennes unnskyldning. Sammen med statsminister Erna Solberg kom de frem til et manus som hun skulle følge. Dette ble ifølge DN endret minutter før hun skulle opp på talerstolen.

– Listhaug vet godt hva hun gjør, hun er en god kommunikator, sier Sandvik.

Justisministerens fremtid blir etter alle solemerker avgjort på mandag. Da skal KrF samle landsstyret. Dersom de også stemmer for et mistillitsforslag kan Listhaugs dager som justisminister være talte.

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Debatt
 3. Debattkultur
 4. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 4. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt