Norwegian-sjefen: Ingen pilotmangel i år

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener 2017 var et «drittår» for selskapet. For det kommende året lover han ikke bare nye ruter, men også nok piloter.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos presenterte torsdag selskapets planer for 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I midlertidige lokaler på Fornebu presenterte Kjos torsdag selskapets planer og strategi for 2018. Norwegian-sjefen gjorde det klart at han ikke er fornøyd med året som har gått, der pilotmangel førte til kanselleringer, og selskapet så seg nødt til å leie inn fly og personell for å dekke avganger. Og i likhet med før jul omtalte Kjos 2017 som et «drittår».

– Det er ingen tvil om det, det var jævlig dårlig, vi hadde jo manko på piloter, sa Kjos.

– Ingen innleide fly

I år blir det imidlertid annerledes, fremholdt Norwegian-sjefen.

– Vi er nå fullt dekket, og likevel er det noen hundre piloter som sitter på vent. I 2018 kommer vi ikke til å leie inn fly, med mindre det skjer noe teknisk eller uforutsett, sa Kjos.

I 2018 mottar Norwegian 25 nye fly, og Kjos anslår at selskapet kommer til å ansette om lag 1.400 personer, flesteparten piloter og kabinpersonell. Det tilsvarende tallet på nyansatte i fjor var 2.000.

Ser til Argentina

Argentina er et av selskapets satsingsområder i 2018. Norwegian fikk før jul konsesjon på 153 av de 157 rutene de søkte om.

– Det er bare noen små ruter innenriks vi ikke har fått. Alle de store rutene vi ønsker å fly, har vi fått, sa Kjos.

Om lag halvparten av Argentina-rutene er innenriks, mens resten er utenriks. Norwegian-sjefen satser på at første fly fra London til Buenos Aires tar av i løpet av februar, mens de første innenriksrutene i Argentina er i gang i løpet av oktober.

– Den argentinske operasjonen skrider fram som planlagt, sa Kjos.

Ønsker seg russisk luftrom

Norwegian har lenge ønsket å fly over russisk luftrom til Asia, noe Kjos igjen trakk fram under torsdagens presentasjon.

– Vi kommer til å fly mye på Asia i det øyeblikket det åpner seg, sa Norwegian-sjefen.

Norwegian hadde om lag 33 millioner passasjerer i fjor. Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret 149 fly, om lag 500 ruter og rundt 9.000 ansatte.

Hvor lenge han skal fortsette å lede selskapet, vil Kjos ikke fastslå.

– Så lenge jeg kan gjøre noe. Det får styret bestemme, men jeg har vært på overtid i mange år.

Publisert: