Grøvan: KrFs stortingsgruppe må ikke følge et knapt flertall om å gå inn i en Støre-regjering

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan argumenterer for en tredje vei, der KrF ikke går inn i Solberg-regjeringen eller en ny Støre-regjering, men forblir i opposisjon.

Hans Fredrik Grøvan mener et knapt flertall på KrFs landsmøte for å felle Solberg-regjeringen ikke nødvendigvis må følges. Han frykter partisplittelse og mener KrFs stortingsgruppe derfor må tolke et jevnt resultat.

 • Robert Gjerde
 • Stine Barstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Frontene skjerpes internt i KrF etter hvert som landsmøtedagen 2. november nærmer seg. Da skal KrFs ekstraordinære landsmøte avgjøre om partiet skal søke regjeringsmakt mot venstre eller høyre.

Dersom KrF velger å følge partileder Knut Arild Hareides råd, mister regjeringen flertallet på Stortinget.

Til Aftenposten uttaler nå parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, at et knapt landsmøtevedtak, den ene eller andre veien, må tolkes av KrFs stortingsgruppe.

Selv om landsmøtet er partiets høyeste organ så er det KrFs stortingsgruppe på åtte stortingsrepresentanter som har det siste ordet og som eventuelt må stemme for å felle Regjeringen.

Frykter KrF kan bli splittet

Det er 190 delegater som er stemmeberettigede på KrF-landsmøtet. Mange spår nå et jevnt utfall i denne saken.

– Hvis det blir et så jevnt resultat som det nå kan se ut til å bli, så må sentralstyret, partiledelsen og stortingsgruppen ta en vurdering av om mandatet som landsmøtet gir, er så klart at det gir startsignal til å sondere den ene eller andre veien, sier Grøvan.

– Men landsmøtet vil jo trolig gi et klart ja til å søke regjeringsmakt med venstresiden eller høyresiden, selv om flertall er knapt. Mener du at resultatet likevel skal tolkes av stortingsgruppen?

– Ja. Å gå inn i en sondering med et parti praktisk talt delt på midten er veldig krevende. Da må vi tenke på hvordan man bygger laget videre og hvordan man utnytter den posisjonen som KrF tross alt har fått i denne perioden på en best mulig måte.

Grøvan frykter at KrF kan bli splittet og uansett risikere en stor avskalling hvis et knapt flertall fører til at Regjeringen felles. Men også hvis det fører til at KrF går inn en regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre.

Han mener at i en slik situasjon, med et knapt flertall, så bør partiet gå for hans og Steinar Reitens forslag, nemlig at KrF skal fortsette i opposisjon.

– Blir spesielt å felle Solberg

– Jeg mener helt klart at i en slik situasjon så er det vårt forslag som vil kunne samle partiet.

– Så hvis det blir et jevnt resultat, så mener du stortingsgruppen bør gå for din linje?

– Jeg mener at stortingsgruppen og partiledelsen absolutt bør vurdere å gjøre det i en slik situasjon. Jeg sier ikke at vi skal gjøre det, men jeg synes man helt klart bør vurdere å gjøre det.

Han mener at å felle Solberg-regjeringen blir spesielt fordi KrF pekte på Erna Solberg som statsminister før valget i 2017 og samtidig sa at KrF mest sannsynlig ville gå i opposisjon hvis man ikke lyktes med danne en ikke-sosialistisk regjering uten Frp.

– Det er et stort og konsekvensrikt valg man gjør ved å gå inn i enten den eller andre regjeringen. Men spesielt sett ut fra de velgerforventningene vi skapte før valget da vi sa at hvis ikke vi fikk vårt primære forslag gjennom så gikk vi mest sannsynlig i opposisjon. Hvis vi da nå, langt inne i en periode, gjør et så dramatisk valg, så har vi etter min mening ikke fått velgernes mandat til å gjøre det.

– Blir det et jevnt resultat, så synes jeg vi må vise edruelighet og klokskap og vurdere hvilket mandat et jevnt resultat gir oss. Det er en vidtrekkende beslutning vi snakker om.

Bekkevold: – Et veldig betent spørsmål

Ingen i KrFs stortingsgruppe Aftenposten har snakket med, avviser Grøvans utspill.

Stortingsrepresentant Geir J. Bekkevold (KrF) fra Telemark ønsker ikke å svare på spørsmål.

– Det ønsker jeg ikke å svare på. Det er et veldig betent spørsmål du stiller, sier han

Heller ikke stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) fra Sogn og Fjordane vil si noe nå.

– Det har jeg ikke behov for å spekulere i nå, sier han.

Stortingsrepresentant Per Sverre Kvinlaug (KrF) fra Agder sier han ikke vil svare på spørsmålet. Han begrunner det med at han er inne på Stortinget nå som vararepresentant på Stortinget for Thorhild Brandsdal som er sykmeldt. Han sier Brandsdal trolig vil være tilbake på Stortinget når stortingsgruppen skal avgjøre denne saken.

Publisert:
 1. Hans Fredrik Grøvan
 2. Stortingsvalg
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Knut Arild Hareide
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 2. Da Gjert Ingebrigtsen testet gullmetoden på seg selv, ble kona flau

 3. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.

 4. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 5. 177 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – 6 koronapasienter på SUS

 6. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test