- Som å stikke hånda inn i et vepsebol

— Det er som om jeg har stukket hånda inn i et vepsebol, det stikker jo fra alle kanter, sa en svært kritisk Einar Gelius da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

  • Ntb
  • Hilde Moi
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Når man får et tydelig signal om at man ikke er ønsket, kan ikke det tolkes på så mange måter. Da er man ikke ønsket, sa Einar Gelius på pressekonferansen.

— Kirken er ingen søndagsskole. Her er det makposisjoner på samme måte som alle andre plasser i samfunnet, sa han.

— Det har vært en prosess som har pågått i fire uker. Det er som om jeg har stukket hånda inn i et vepsebol, det stikker jo fra alle kanter, sa Gelius om prosessen han har vært i med Oslos biskop de siste ukene.

— Jeg har ikke vært noe klovn, bajas eller pervoprest. Jeg har vært Vålerenga-presten og det er jeg utrolig stolt av, sa Gelius.

- Uønsket

— Så må jeg erkjenne at Oslos biskop ikke vil ha meg som medarbeider i sitt bispedømme. Det må jeg erkjenne. Han har ikke tillit lenger til meg. Det er en umulig situasjon når min arbeidsgiver ikke vil ha meg som medarbeider, sa Gelius.

Han er svært kritisk til måten han ble bedt om å slutte på.

— Det som er oppsiktsvekkende er at de har rotet frem saker fra 11 år tilbake i tid. Jeg trodde at saker var ferdig når det var oppe og avgjort, og spesielt i kirken. Jeg har ikke utvist grov uforstand i min tjeneste. Jeg har tvert imot vært opptatt av å være imøtekommende.

- Storm

Gelius understreket at han har fått god støtte på Vålerenga, men at de siste ukene likevel har vært svært tøffe.

— Vålerenga er jo Oslos stolthet. Her har jeg vært prest i 15 år. Jeg har i dag sagt opp min stilling. Det er ikke mer enn fire uker siden at jeg satt ved dette bord og lanserte min bok «Sex i bibelen», og det har vært fire uker med storm, orkan og vindkast fra alle kanter. Jeg er blitt kritisert og utskjelt fra den ene og den andre. Det er utrolig mange som har hatt meninger om Einar Gelius disse ukene. Om klovnen, pervopresten og jeg vet ikke hva. Dette har vært en utrolig belastning, både for meg og ikke minst for min familie, sa Einar Gelius på pressekonferansen.

Han fortalte at pressen har tatt kontakt med både hans barn og hans 82 år gamle mor.

— Jeg ser for meg at denne kampen bare ville eskalert, og det ville gått ut over min familie. Det vil jeg ikke. Jeg vil ikke at min familie skal rammes mer, sa han.

- Har du gjort noe dumt som prest, fikk han spørsmål om på pressekonferansen.

— En av de dumme tingene jeg har gjort er å begrave Lyn, svarte Gelius.

Advarer

Nå advarer han mot de konservative kreftene i kirken.

— Min bok «Sex i bibelen» har skapt utrolig mye furore. Og jeg skjønner at det er en del punkter som har skapt debatt. Jeg tenker det må være lov av en prest å tenke høyt om samlivsetiske spørsmål. Spørsmålet er, skal en prest også være ærlig og åpen eller skal alle si det samme? Det biskopen nå sier er at prester må holde skjult sitt privatliv. Fortielsen er det viktigste som frembringes. Er man ærlig og åpen blir man tatt. Det er mildt sagt veldig overraskende. Dette er ingen personalsak, det er en sak om folkekirkens fremtid.

— Jeg håper kollegene mine er tøffere og tør å utfordre maktkirken. Det har vært helt taust, sier han.

Avskjedssak

Gelius og Kvarme hadde tirsdag kveld et hemmelig møte på et advokatkontor i Oslo, skriver VG. Gelius hadde sin advokat Sigurd Klomsæt ved sin side.

Ifølge avisa har Gelius og Kvarme hatt en pågående dialog med hverandre de siste dagene. Under tirsdagens møte skal biskopen ha formidlet det mye omtalte brevet der han gjør det klart at han vil gå til avskjedssak mot Gelius.

I brevet peker biskopen på sju forhold som danner grunnlag for en mulig avskjedssak.

Det var ventet at Oslo bispedømmeråd i et ekstraordinært møte neste mandag ville avgjøre om sognepresten får fortsette i jobben som sogneprest. Kirken mener Gelius har oppført seg upassende som prest ved flere anledninger de siste årene. Gelius’ omstridte bok «Sex i Bibelen» som ble gitt ut i oktober, skal ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Det skal ha vært et ønske fra Kirken å finne en mindre konfliktfylt løsning enn avskjedigelse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag morgen går strømprisen til værs

  2. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

  3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

  4. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

  5. Viking-børsen: «Fansen herjet på tribunen, får 10 på børsen»

  6. – Vi skulle helst vunnet med et par mål til