Støre: – Eldrepolitikken blir et av de viktigste skillene i valgkampen

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker seg eldrepolitikk som politisk skillelinje i valgkampen. Aktiv alderdom er stikkord for siste ledd i partiets eldrepolitikk.

– Seniorsentre, aktivitetssentraler og eldreakademier. De er noen av de mest spennende stedene å komme og holde foredrag, med så mye erfaring i rommet, sa partileder Jonas Gahr Støre da han presenterte tredje del av Aps eldrepolitikk, om aktiv alderdom.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Eldrepolitikken markerer et av de viktigste skillene i valgkampen, åpnet partilederen, da han fredag la fram tredje og siste ledd i Aps eldrepolitikk, under stikkordet aktiv alderdom. .

Blant 50 ulike delmål vil Arbeiderpartiet gjøre det lettere for eldre å stå lenge i arbeid, sørge for at eldre blir hørt gjennom eldreråd, satse på idrett, kultur, kurs og frivillighet for eldre, og tilrettelegge bedre for de pårørende.

– Vi er de som har pengene som skal til for å satse på dette, sa Støre og rettet et spark mot skattekuttene til Høyre og Fremskrittspartiet.

Uten prislapp

– Dette kommer til å koste, og når det blir flere eldre, kommer det til å koste mer, sa Støre.

Han ville imidlertid ikke sette en prislapp på hvor mye Arbeiderpartiets løfter til de eldre kommer til å koste.

– Eldrepolitikken spenner over et stort felt og det er de nærmeste tjenestene som vet hva det skal satses på, nemlig kommunene. For oss handler det da om å bidra med en god kommuneøkonomi, sier Støre til NTB.

– Flere titalls millioner i skattekutt vil svekke oss foran den utfordringen, fortsatte han.

Partileder Jonas Gahr Støre presenterte planene for en aktiv alderdom i retrosetting, med kaffe, sveler og partiets eldreråd.

– Blodet suser

Arbeiderparti-lederen presenterte planene for en aktiv alderdom i god retro-setting, med kaffe, sveler og partiets eldreråd. En av tilhørerne var Tove Karoline Knutsen (66), som har sittet tolv år på Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Når jeg ser på Tove Karoline så suser blodet i mine årer, og jeg får lyst på – aktivitet, sa Støre med en kunstpause før ordet aktivitet.

I juni la han fram pensjonspolitikk og i juli eldreomsorg. Størst jubel blant tilhørerne vakte det da Støre utfordret bankene til å ta sin del av opplæringskostnadene for å få eldre ut av den digitale utenforskapen og inn i nettbankene.

Dårlige målinger

Arbeiderpartiet har hatt dårlige målinger så langt i august, med et gjennomsnitt i de nasjonale målingene på 30,6 prosent, ifølge nettstedet pollofpolls.no. Fredag kom nok en dårlig måling. Ap får en oppslutning på 28,1 prosent, en tilbakegang på 3,6 prosentpoeng fra tilsvarende måling i juni. Dette er Aps dårligste Respons-måling siden valget i 2013, skriver Aftenposten.

Dermed trenger en rødgrønn regjering med SV, Sp og Ap, støtte fra enten Miljøpartiet De Grønne (MDG) eller Rødt for å få flertall.

– Ap blir avhengige av Stortinget hvis MDG havner på vippen, og siden Ap ikke vil ha en samarbeidsavtale oppstår en delikat situasjon når visse ting skal behandles, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU, til NTB.

En mindretallsregjering vil måtte få støtte fra ulike partier for å få gjennom sakene sine, og Jenssen mener det absolutt er en mulighet, som Ap har benyttet før.

– Det finnes mange partier Ap kan alliere seg med. MDG vil ikke stemme for Aps forslag i klimapolitikken, men da kan Høyre og Frp komme dem til unnsetning for oljeindustrien, sier Jenssen.

Les også

  1. Ap får den svakeste oppslutningen på fire år

Publisert:
  1. Stortingsvalg
  2. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

  1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

  2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

  3. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

  4. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg

  5. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

  6. Scoret to - håp i hengende snøre