Bombeflyet B-52H til øvelse i Norge

Når Europas største flyøvelse Arctic Challenge Exercise går av stabelen nord i Skandinavia neste uke, er for første gang gigantflyet B-52H fra USA med.

Et amerikansk B-52 bombefly eskortert av to norske F-16 over Trøndelag under vinterøvelsen Cold Response 2016.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Over hundre militære fly fra elleve nasjoner med over tusen deltakere deltar i Arctic Challenge Exercise nord i Norge, Sverige og Finland. Åtte norske F-16 jagerfly deltar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Over hundre militære fly fra elleve nasjoner med over tusen deltakere deltar i Arctic Challenge Exercise (ACE), nord i Norge, Sverige og Finland. Øvelsen, som startet mandag og pågår til 2. juni, er tidligere blitt arrangert i 2013 og 2015. For første gang vil det også være med ett til tre amerikanske B-52H bombefly, skriver Teknisk Ukeblad.

– Det vil ikke lande på noen av basene, men delta i et luftoppdrag på slutten av øvelsen, opplyser Forsvaret. Bombeflyet har åtte motorer og en særegen vingeprofil. Det kan frakte nær 32 tonn våpenlast, blant annet 20 kryssermissiler.

Flyet, med tilnavnet Stratofortress, ble bygget i 744 eksemplarer. USA har i dag til sammen 76 operative H-modeller som flyr fra flybasene Barksdale i Louisiana og Minot i North Dakota. Alle flyene ble produsert så tidlig som 1961-1962, men har siden vært gjennom en rekke oppgraderinger.

ACE er ikke en Nato-øvelse, men en del av Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO), som er en samtrening mellom Finland, Norge og Sverige.

Den multinasjonale øvelsen ledes fra Finland.

Publisert:
 1. Fly
 2. Luftfart
 3. Flyindustrien
 4. Jagerfly
 5. Forsvaret

Mest lest akkurat nå

 1. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 2. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 3. Magne surfer på en ustabil kobberlinje

 4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 5. Staten kan ikke betale for alt

 6. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant