Samenes nasjonaldag markert med flagg og gratulasjoner

Statsminister Erna Solberg og Stortinget var blant gratulantene da samenes nasjonaldag ble markert lørdag.

Den samiske nasjonaldagen ble markert med flaggheising av det samiske flagg i borggården til Rådhuset i Oslo lørdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB

  • NTB
Publisert: Publisert:

Musiker Torgeir Vassvik holdt en konsert med joik under feiringen av samenes nasjonaldag ved Vanntårnet på Nesodden lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Nesodding Line S. Efraidsen fortalte om samisk tradisjon under feiringen av samenes nasjonaldag ved Vanntårnet på Nesodden. Foto: Heiko Junge / NTB

Kunstneren Magrethe Pettersen tok med seg samenes flagg under feiringen av samenes nasjonaldag på Nesodden. Foto: Heiko Junge / NTB

– Ingen dag i året er den samiske kulturen mer synlig i landet vårt enn akkurat i dag. Dette er en dag vi feirer med stolthet, sier statsminister Erna Solberg i en egen gratulasjonshilsen på Twitter.

Ifølge Solberg skjer det blant annet mye positivt rundt de samiske språkene om dagen. Norge skal få offisielle navn alle de tre samiske språkene i Norge, det skal bli innført samisk språk i nye pass, og at samisk skal få status som urfolksspråk.

Feires over hele Norge

– Samenes nasjonaldag feires for å markere samefolket kamp for friheter og rettigheter. Jeg håper du og alle som feirer i dag får en fantastisk flott dag, sier SV-leder Audun Lysbakken i en hilsen alle partiene på Stortinget har stilte seg bak lørdag.

Den samiske nasjonaldagen har siden 1993 blitt feiret over hele Norge. Den markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917.

På Nesodden i Akershus ble dagen markert med konsert med Torgeir Vassvik, og nesodding Line S. Efraidsen, som har gått i lære hos Ailo Gaup, snakket om samisk tradisjon.

Offisiell flaggdag

Dagen er offisiell flaggdag i Norge og feires også ved utstrakt bruk av det samiske flagget som ble godkjent at den 13. nordiske samekonferansen i Åre i 1986 og offisielt anerkjent i Norge i 2004.

– Samiske og norske flagg som vaier over hele landet, vil kanskje bli den mest synlige markeringen av samenes nasjonaldag i år. Pandemien setter dessverre begrensninger for hvordan vi får feiret på. Likevel håper jeg at alle finner hyggelige måter å markere dagen på, sier sameminister Linda Hofstad Helleland (H).

Publisert:
  1. Samisk kultur

Mest lest akkurat nå

  1. Kjede­kollisjon på E39 ved Kvadrat

  2. Jæren letter på smitte­vern­tiltak - ny vurdering om Nord-Jæren fredag

  3. Her skal det settes 2400 vaksiner hver dag

  4. - Jeg er veldig takknemlig for at de skjermet meg. De sendte heldigvis ikke alt

  5. Må spare penger – stjernespiller ferdig i Oilers

  6. Vegvesenet klager på kommunens vedtak om å redusere E39-støy – mener det er ugyldig