Fagforbund: – Bosniere jobber på norsk kraftlinje på slaverilignende vilkår

Statnett har avdekket at ansatte hos en leverandør har jobbet under vilkår som El og IT Forbundet mener er slavekontrakter.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bosnierne, som jobber på en kraftlinje i Rogaland, er gjennom arbeidskontraktene sine pålagt å sende halve lønna til en bankkonto i Bosnia og forplikte seg til å bli i Norge på ubestemt tid, melder NRK.

Statnett-leverandøren Valard Constructing har ansatt bosnierne, som er rekruttert av et bosnisk selskap. I kontrakten til bosnierne heter det at «ansatte forpliktes til å (...) overføre 50 % av sin nettolønn» i Norge til selskapet som rekrutterte dem. Det bosniske selskapet har ikke besvart NRKs henvendelser.

– Vi betalte det bosniske firmaet en «finnerlønn» for å sende oss disse linjearbeiderne. De ble så ansatt i vår norske avdeling til norsk lønn, og vi var uvitende om noen form for tilbakebetalingsavtale «under bordet», sier Valards direktør for europeiske operasjoner, John Carroll.

– Dette kan ikke karakteriseres som noe annet enn slavekontrakter, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT Forbundet.

Carroll hevder selskapet ikke var kjent med kontraktene, som han dessuten mener er i strid med Valards kontrakt med det bosniske selskapet.

Statnett har meldt forholdet til Arbeidstilsynet og krever at Valard rydder opp:

– Dette er meget alvorlige forhold og fullstendig uakseptabelt for Statnett. Vi holder vår kontraktspartner ansvarlig for forholdene og forventer at det ryddes opp umiddelbart, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett i en pressemelding.

Publisert:
 1. Arbeidsliv
 2. Statnett
 3. Arbeidstilsynet
 4. NRK

Mest lest akkurat nå

 1. Kaos og drama på overtid da Viking nærmest sikret bronse­medaljen

 2. Kjempe­tabbe og straffe­scoring mot Manchester United

 3. «For en opptur etter skadeproblemene. Medaljen er på vei til Stavanger»

 4. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 5. Syv nye Herrem-mål i norsk smell

 6. Oilers overtok tabelltoppen: - Slike kamper vi elsker å spille