Karina Mahan (28) fra Stavanger kjemper om å bli Norges beste forskningsformidler

Hun fikk fire minutter til å fortelle om det hun har jobbet med i to år. Språkforsker Karina Rose Mahan synes det er uvirkelig å ha vunnet delfinalen av Forsker Grand Prix.

Karina Mahan (midten) vant delfinalen av Forsker Grand Prix i Porsgrunn. Til høyre for henne står Prasanna Welahettige, som kom på 2. plass, og til venstre Åsve Murtnes, 3. plass. Ytterst til venstre står rektor Nils Kristian Bogen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Hun er en veldig karismatisk og sjarmerende dame som brenner for forskningen sin, sier seksjonsleder for media og formidling, Ingvild Gjone Sildnes, ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Mahan tar doktorgrad ved HSN, men er fra Stavanger. Torsdag vant hun delfinalen i Forsker Grand Prix, en formidlingskonkurranse for norske doktorgradsstipendiater. Det gjør henne til én av ti finalister som skal kjempe om seieren i Trondheim.

Aftenbladet snakket med Mahan for fire år siden, da hun fullførte mastergraden sin om engelske ordfeil blant norske unge:

Les også

Do you think you <i>can</i> good English?

Krever mot

Kompliserte avhandlinger, hundrevis av timers arbeid og komplekse saksforhold skal komprimeres til et fire minutters innlegg.

– Det var hardt å finne riktig innfallsvinkel, og man mister jo mange nyanser, sier Mahan.

Riktignok er det altså formidlingsevnen og ikke prosjektet som er det viktigste i Forsker Grand Prix. Av de 170 doktorgradsstipendiatene ved HSN, var det bare ti som meldte seg på til delfinalen.

– Det krever litt mot å stille seg på den scenen, det blir jo også filmet og skal vises på NRK2, sier Gjone Sildnes.

Forsker på engelsk i andre fag

Mahan er halvveis ferdig med doktorgraden, som omhandler fremmedspråklig undervisning i ikke-språklige fag, såkalte CLIL-programmer (Content and Language Integrated Learning). Dette kan for eksempel være naturfag på engelsk, for norske elever. Selv kom Mahan til Stavanger fra USA som åtteåring.

Gjone Sildnes tror hennes amerikanske utstråling hjalp på presentasjonen.

– Hun startet på flytende amerikansk, og så fikk folk helt sjokk da hun gikk over til kav stavangersk, sier seksjonslederen, som tror bruken av hennes egen bakgrunn hjalp til å belyse forskningsprosjektet.

Mahan vil gjennom forskningen sin virkningen av undervisning på engelsk, men møter ikke bare støtte på veien. Myndighetene er ikke videre begeistret for andre undervisningsspråk.

Doktorgradsstipendiat Karina Mahan brenner for såkalt CLIL-undervisning, fremmedspråklig formidling av fag som ikke er språkfag.

- Jeg fant mange spennende resultater som peker mot at CLIL kan løfte engelskkompetansen i Norge. Men i februar skjedde det noe. Språkrådet reagerte på disse CLIL skolene, og mente at elevene kom til å glemme norsk av dem. ”Selvfølgelig burde barn i norsk skole snakke norsk!” var responsen til kunnskapsministeren vår, sa Mahan under presentasjonen sin, ifølge HSNs nettsider.

Hun viser også til CLIL-tilbud i Rogaland som blir lagt ned, som for eksempel ved St. Olav videregående skole.

– Jeg synes det er dumt at mitt eget fylke ikke stoler på de metodene jeg forsker på - særlig når vi har så stor internasjonal satsing, sier hun.

Teller ned til Trondheim

Mer ønsker ikke Mahan å si foreløpig, for å unngå å røpe hele finalen i Trondheim førstkommende lørdag.

– Det er stort å være finalist, jeg er blant Norges topp ti formidlere av forskning. Jeg har lært kjempemasse av coachene vi har hatt, sier 28-åringen.

I tillegg til seier i delfinalen, vant Mahan også konkurransen «Forsker til film», hvor hun skulle lage en fire-minutters film om sitt doktorgradsprosjekt. Med to seire allerede, innrømmer hun at hun har fått sansen for å vinne. Men:

– Jeg skal prøve å ikke bli skuffet om jeg ikke vinner. Det er stort nok i seg selv å bare være der, se og lære, sier Mahan.

Vinneren av Forsker Grand Prix 2017 kåres i Trondheim, lørdag 30. september.

LES OGSÅ:

Publisert: