Politiet forbereder seg på ny Scandinavian Star-etterforskning

Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold går langt i å antyde at Scandinavian Star-etterforskningen vil bli gjenopptatt. Gruppa som har jobbet i mange år for saken, er lettet over endelig å bli tatt på alvor.

Publisert: Publisert:
  • Ntb
svp://8082

Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star la nylig, 23 år etter brannen som kostet 159 menneskeliv, fram omfattende bevismateriale. Fredag hadde de sitt første møte med politimesteren.

Etter en to timers første gjennomgang av de nye opplysningene betegner begge parter møtet som godt og positivt.

— Vi har nå bedt om at de nye faktaene vi ikke har hatt tilgang til tidligere, blir dokumentert i en rapport. Dette kan da danne grunnlag for ny etterforskning av saken, sa Sjøvold til pressen etter møtet.

Han ville ikke inn på konkret hvilke detaljer det dreier seg om.

Les også

Noen må siktes i løpet av 24 måneder

Blanke ark

På direkte spørsmål svarte politimesteren bekreftende på at de nå skal etterforske de nye opplysningene.

— Ja, vi må se på dette på nytt. Når vi får disse faktaene på bordet, må vi gå gjennom og se hva som har kommet i tillegg til det som var kjent da Riksadvokaten gikk gjennom saken sist, sier Sjøvold.

Politimesteren vil ikke si så mye om hvordan han tror den gamle etterforskningen, som la skylda på en dansk lastebilsjåfør som døde i brannen, vil stå seg etter at materialet er gjennomgått på nytt.

— Ja, nå får vi nå tenke framover. Jeg vet det har vært kritikk mot den. Men jeg tror vi nå er mest opptatt av å kaste nytt lys over det som måtte være av nye fakta i saken, sier han til NTB.

- Endelig tatt på alvor

Stiftelsen, som består av en bredt sammensatt faggruppe og flere pårørende, mener flere av mannskapet på Scandinavian Star er ansvarlig for mordbrann. Nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen, som har jobbet i over 20 år med å komme til bunns i saken, er lettet etter møtet.

— Det er utrolig at vi nå fikk et seriøst møte med politiet. For jeg har hatt mange møter med politiet tidligere, og der har de vært mer opptatt av å vri seg unna og unngå en ny etterforskning, sier han til NTB.

Gisle Weddegjerde, som er faggruppas skipstekniske ekspert, sier møtet med Oslo-politiet innfridde alle forventninger.

— Jeg føler meg helt sikker på at dette materialet vil danne grunnlag for en ny etterforskning av hele denne saken, sier han.

Sterkt inntrykk

Politiet vil, etter at de har tatt en første gjennomgang av det skriftlige materialet, kalle inn stiftelsen til et nytt møte. Her vil også tekniske eksperter fra politiet delta.

— Dette møtet blir da på et etterforskernivå. Hvordan vi organiserer det videre arbeidet praktisk her i Oslo, har vi ikke snakket om ennå, sier Sjøvold.

Oslo-politiet har foreløpig heller ikke vært i kontakt med dansk politi, som har hatt en del av etterforskningen.

Politimesteren sier inntrykket er at gruppa har gjort en svært grundig jobb med etterforskningen. Detaljene om skjebnene om bord på Scandinavian Star gjorde sterkt inntrykk under møtet fredag.

— Det er sterkt å møte mennesker som mistet sine nærmeste den gangen, og se hvordan det fremdeles preger livet deres. Man kan ikke være likegyldig til det, sier han til NTB. (©NTB).

LES OGSÅ:

Publisert:
svp://8082