Professorer sender protestbrev over nobelkomiteens verv

Flere norske professorer har signert et protestbrev til Stortinget hvor de mener det er eksperter, ikke politikere som burde sitte i Nobelkomiteen.

Nobelkomiteens medlemmer fra venstre: Sekretær Olav Njølstad, Tone Jørstad, Thorbjørn Jagland, Inger-Marie Ytterhorn, Henrik Syse (nestleder) og Berit Reiss-Andersen (leder). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Den norske forvaltningen av fredsprisen er en utrolig skandale, og det bør man snart innse. Det hele er blitt mer og mer pinlig, sier jurist Fredrik Heffermehl til Dagsavisen.

Sammen med 19 professorer fra universitetene i Oslo og Bergen har han sendt protestbrev til stortingspresident Olemic Thommessen (H). På vegne av Nobel Peace Prize Watch oppfordrer brevet Stortinget til å endre rutinene i valget av medlemmer til Nobelkomiteen.

Heffermehl raser over at partiveteranene Carl I. Hagen og Inger-Marie Ytterhorn utfordrer hverandre om en plass for Frp i komiteen.

– Når i all verden har Hagen vist noen som helst interesse for globalt samarbeid, spør han, og retter enda skarpere mot Ytterhorn.

– Ytterhorn er ytterst irrelevant. Bare se hva hun uttaler: At det er morsomt å treffe så mange nye mennesker. Det hele blir så smålig, fortsetter han. Han viser til Ytterhorns uttalelse om at hun traff mange spennende mennesker i forbindelse med vervet.

Hagen avviser uttalelsene og sier det er nesten ingen som kvalifiserer seg etter Heffermehls krav. Det gjør også Ytterhorn.

– Hvis Heffermehl trekker så alvorlige slutninger ut fra én setning, må jeg nesten synes synd på ham, sier hun.

Les også

 1. – En helt riktig fredspris

 2. Slik er årets fredsprisvinner valgt

Publisert:
 1. Olemic Thommessen
 2. Carl I. Hagen
 3. Nobels Fredspris
 4. Nobelstiftelsen
 5. Nobelprisen

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 3. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 4. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 5. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 6. Rv 13 i Suldal stengt av flom - omkjøring