Politiet mener Janne Jemtland ble drept hjemme

Politiet mener Janne Jemtland (36) ble drept hjemme på gården hvor hun bodde, opplyste politiet på en pressekonferanse fredag formiddag.

Personell fra Midt-Hedmark brannvesen frakter den døde Janne Jamtland opp fra Glomma ved Eid bru i Våler forrige lørdag. Det var kvinnens drapssiktede ektemann som påviste stedet der politiet burde lete. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden sier politiet mener Janne Jemtland ble drept hjemme på gården i Ringsaker før hun ble dumpet i Glomma i Våler. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Politiets foreløpige konklusjon av etterforskningen av drapet på kvinnen er at det er ekteparets eiendom i Brumunddal som er åstedet. Ektemannen (46) er fengslet og siktet for drapet, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, opplyste politiadvokat André Lillehovde van der Eynden under et pressemøte fredag morgen.

– Han har vært villig til å forklare seg for politiet. Han erkjenner ikke straffskyld for drap, men knytter seg til den situasjonen der Janne Jemtland døde, sier politiadvokaten.

Politiet har så langt ikke opplyst noe om hva dødsårsaken er.

Klar teori

– Politiet har en drapsteori og en klar teori om hva som er skjedd, sier van der Eynden, men sier politiet vil være tilbakeholden med å gi detaljerte opplysninger i saken.

– Det er andre hensyn å ta her også. Først og fremst hensynet til de pårørende og etterlatte. Dette er en tragisk sak med uante konsekvenser for de etterlatte, sier politiadvokaten som understreker at domstolen har fått innsyn i bevisene som ligger til grunn for å sikte ektemannen.

36 år gamle Janne Jemtland ble funnet død i Glomma lørdag. Politiet fortalte fredag at det var opplysninger fra den siktede ektemannen som førte til at kvinnen ble funnet ved Eid bru i Våler.

– Vanskelig sak

Paret hadde vært på romjulsfest om kvelden 28. desember og kom hjem ut på natta den 29. desember. Det siste sikre observasjonen av Janne Jemtland politiet har visst om, er ved 2-tiden om natten.

Noen timer senere, ved 5.50-tiden, blir telefonen hennes registrert av en basestasjon i Brumunddal. I dagene etter finner politiet to blodspor som DNA-testes til å stamme fra kvinnen, ikke langt fra hverandre, men 11 kilometer fra parets eiendom. Hva disse sporene skyldes, har politiet så langt ikke gitt noen forklaring på.

Fredag 12. januar, dagen før den døde ble funnet, var ektemannen blitt pågrepet etter at politiet startet kriminaltekniske undersøkelser på familiens eiendom i Brennliroa på Veldre nord for Brumunddal. Mandag ble 46-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt isolasjon de to første ukene.

I dagene etter fengslingen har han vært gjennom flere avhør med etterforskerne fra Kripos som bistår det lokale politiet i etterforskningen.

– Dette er en vanskelig sak, en omfattende sak. Derfor får vi fortsatt bistand fra Kripos, og det vil vi få så lenge det er behov for det. De bistår oss med taktisk etterforskning, analyse og videre avhør, sier André Lillehovde van der Eynden.


Fakta om Janne Jemtland-saken:

 • 36 år gamle Janne Jemtland forsvant fra sitt hjem i Brennliroa på Veldre nord for Brumunddal natt til 29. desember 2017.
 • Jemtland og ektemannen hadde tatt drosje hjem fra en fest på forsamlingshuset Veldrom etter midnatt natt til 29. desember. Ifølge politiet ble hun sist sett ved boligen i 2-tiden.
 • Det siste sporet etter kvinnen er en registrering på hennes mobiltelefon i Brumunddal klokken 5.50 senere samme natt.
 • Jemtlands ektemann ringte til politiet første gang på formiddagen lørdag 30. desember og fortalte at kona var savnet. Først da han ringte igjen dagen etter, iverksatte politiet søk etter kvinnen.
 • Torsdag 4. januar fant politiet blodspor i snøen veikanten i Fagerlundveien som viste seg å stamme fra den savnede. Lørdag 6. januar ble det funnet nytt blodspor i Lillehaugveien. Stedene ligger en drøy kilometer fra hverandre og om lag 11 kilometer fra ekteparets bolig.
 • Lokalt politi har på det meste hatt bistand av over 20 etterforskere fra Kripos i etterforskningen. Mannskaper fra Sivilforsvaret, politihelikopter, snøscootere, ATV-er og hundepatruljer har deltatt i søket.
 • Det er blitt søkt rundt boligen, de to funnstedene, i Mjøsa og en rekke andre steder i området, blant annet ved et sagbruk og et gjenvinningsanlegg der avfall fra boligen ble hentet torsdag 11. januar.
 • Fredag 12. januar besluttet politiet å starte ransaking inne i parets bolig. Senere samme dag siktes ektemannen for drap etter funn av kriminaltekniske spor. Mannen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap.
 • *Lørdag 13. januar førte opplysninger fra den siktede ektemannen til at det ble gjennomført et rettet søk i Glomma ved Eid bru i Våler kommune. En kvinne ble ikke lenge etter funnet på elvebunnen. Mandag 15. januar ble det bekreftet at den døde var Janne Jemtland.
 • Mandag 15. januar fengslet Hedmarken tingrett på Hamar ektemannen i fire uker, fram til 12. februar med brev- og besøksforbud. Mannen samtykket til fengslingen.
 • Fredag 19. januar opplyser politiet at de anser åstedet for drapet å være hjemme på gården hvor ekteparet bodde med sine to sønner. Hvordan drapet skjedde er ikke opplyst.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ibrahimaj frir til Viking: – Jeg sier ikke nei takk til å få et tilbud

 2. Jakob Ingebrigtsen om morens «spionasje»: – Lov å prøve seg

 3. Koronaviruset: Slik blir vaksineprogrammet som skal ta oss tilbake til hverdagen

 4. Åpen konflikt mellom ordførerne om veikutt: Flere E39-prosjekt kan ryke

 5. Nå samles reisefølget fra Ingvars reiser til gjenforening og førjulskos: – Vi har veldig lyst til å gjøre noe kjekt sammen

 6. Denne lunsjretten får du bare tak i på Jæren: - Vi får ukentlig henvendelser fra utflyttede jærbuer