Venstre-politiker vil ikke laste ned Smittestopp-appen

Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) er ikke sikker på at personvernet er godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen. Hun vil ikke laste den ned.

Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) er ikke sikker på at personvernet er godt nok ivaretatt i Smittestopp-appen og vil ikke laste den ned.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1015 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Schytz, som er regjeringspartiet Venstres justispolitiske talsperson, er kritisk til arbeidet med smittesporingsappen. Hun mener at appen burde ha hatt en åpen kildekode, slik at sikkerhetsmiljøer kontinuerlig kan bidra til å tette hull og øke datasikkerheten.

– Jeg forventer at man kontinuerlig fortsetter å forbedre personvernet og sikkerheten i appen. Ved behandling av dataene den samler inn, må det vurderes om kildekoden kan åpnes på et senere tidspunkt, og når og hvordan vi kan ta i bruk europeiske standarder og andre internasjonale løsninger som straks er klare, sier hun.

Les også

Hvor mye er et ekstra levd år verdt? Her er økonomenes regnestykke.

Tillit til myndighetene avgjørende

Det er viktig at sikkerheten er godt nok ivaretatt i appen for å opprettholde nordmenns tillit til myndighetene. Tilliten til myndighetene er viktig for å bekjempe viruset, mener Schytz.

– Om for det eksempel skjer et sikkerhetsbrudd, og dataene kommer på avveie eller dataene fra dette ender opp i en app eller program om noen måneder, ville det vært svært negativt for den tilliten, sier Venstre-politikeren.

Hun mener likevel det er positivt at norske myndigheter jobber med å finne bedre løsninger for smittesporing, at intensjonen med appen er veldig god, og at det er bra at det er frivillig å laste ned appen.

Les også

NHO anbefaler FHIs smitteapp: – Kan gjøre at samfunnet åpnes fortere

Solberg inviterte til nasjonal dugnad

Torsdag ettermiddag inviterte statsminister Erna Solberg (H) til en ny nasjonal dugnad for å hindre videre smitte av koronaviruset gjennom å laste ned den nevnte smittesporingsappen.

Hun understreket at det også for stortingsrepresentanter er frivillig å laste ned appen, men oppfordret alle til å laste den ned.

– Personlig så mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned denne appen, sa Solberg.

– At man vil ha lengre tid med inngripende andre tiltak, blir jo selvfølgelig også et politisk valg for dem som velger å ikke bruke dette, sa hun videre.

Helseminister Bent Høie (H) oppfordret personer som ikke laster ned appen, til å ha en liten notisbok hvor de noterer ned alle de er i kontakt med, slik at man unngår ekstraarbeid for dem som driver med smittesporing.

Publisert: