Åtte av ti aktive kristne bor ikke sammen før de gifter seg

I en fersk undersøkelse svarer åtte av ti kirkegjengere at de giftet seg uten å bo sammen først. På Sørlandet oppgir kun én av ti å ha vært samboere først.

En fersk undersøkelse viser at en stor andel aktive kristne gifter seg uten å være samboere først. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det viser en undersøkelse utført av avisen Dagen i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation og Senter for undersøkende journalistikk. 1.601 kristne over 18 år som går i gudstjeneste minst ti ganger i året, er spurt.

Tallene skiller seg klart fra hele befolkningen sett under ett. I underkant av ti prosent av dem som giftet seg mellom 1970 og 2002, gjorde det uten å være samboere først, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskningsleder Kenneth Aarskaug Wiik i SSB synes andelen aktive kristne som ikke bor sammen før de inngår ekteskap, er svært høy.

– Det ville vært interessant å vite hvilke aldersgrupper det er snakk om. Hvis det primært er eldre som har svart, er det kanskje ikke så veldig høyt, sier han.

Likevel er det store regionale forskjeller. På Sørlandet var kun 10,2 prosent aktive kristne samboere før ekteskap, noe som er 3,2 prosentpoeng mer enn på Vestlandet. I Nord-Norge er andelen 40,3 prosent, mens prosentandelen på Østlandet og Midt-Norge er omtrent 21 prosent.

Av de spurte i aldersgruppen 35 til 39 år er 77,6 prosent helt eller delvis uenig i at det «er helt uproblematisk at kristne velger samboerskap før de gifter seg». I aldersgruppen 60 til 64 år er prosentandelen 52,8.

Publisert:
  1. Kristendom
  2. Ekteskap
  3. Statistisk sentralbyrå

Mest lest akkurat nå

  1. Først løp han Norge på langs og knuste verdensrekorden. Så ble han rammet av syndromet som gjør løperen tom og trist

  2. Politiet fant usikret dynamitt, en bombe - og bazooka i kjelleren

  3. Oransje farevarsel: Svært kraftig styrtregn - vannlekkasjer flere steder

  4. Rødt-Mimir om fødekapasiteten på nye SUS: – En skandale

  5. Røyk fra leilighet i Verven - ikke behov for evakuering

  6. Tidligere Viking-spiller vil bli trener i Sandnes Ulf