Utvalg skal vurdere endringer i beredskapslovgivningen

Regjeringen har oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på om regjeringen bør få mulighet til å suspendere lovpålagte rettigheter i ekstraordinære situasjoner.

Justisminister Sylvi Listhaug har satt ned et utvalg som skal vurdere om dagens beredskapslovgivning gir tilstrekkelig fleksibilitet i krisesituasjoner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den høye tilstrømningen av asylsøkere høsten 2015 viste at det også i fredstid kan oppstå ekstraordinære situasjoner hvor det er behov for å handle raskt, og hvor dagens lovgiving ikke gir tilstrekkelig fleksibilitet. Andre aktuelle situasjoner kan være naturkatastrofer, ulykker, pandemier og sammenbrudd i infrastruktur.

– Det er behov for å vurdere nærmere om vi har de virkemidlene vi trenger for å håndtere slike situasjoner raskt nok og på en god måte, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Som eksempel nevner hun flyktningsituasjonen høsten 2015

– Vi så for eksempel at det var urealistisk å forvente at kommunene alltid ville være i stand til å oppfylle barns rett til grunnskoleopplæring allerede fra dagen etter de kom til Norge, sier Listhaug.

Dagens beredskapslov åpner for at regjeringen ved krig, krigsfare eller når rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare, kan gi bestemmelser av lovgivningsmessig karakter.

Utvalget skal ledes av professor Kjetil Mujezinović Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter. Fristen for innstilling er 15. mars 2019.

Publisert:
  1. Beredskap
  2. Sylvi Listhaug

Mest lest akkurat nå

  1. Kjerkol om omi­kron-smitten: Regjeringen er klar til å innføre nye til­tak

  2. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

  3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

  4. Politiet tipset om at det ligger hånd­granater gjemt i skogs­område

  5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

  6. FHI: Ytterligere to omi­kron-tilfeller bekreftet i Norge hos reisende fra Sør-Afrika