Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

Den nye sukkeravgiften skal gi staten 2 milliarder i økte inntekter. Men veksten i handelen på nett og i Sverige gjør at gevinsten kan skrumpe betraktelig.

Finansminister Siv Jensen (Frp) rørte ikke sukkeravgiften i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Finansdepartementet tar høyde for at avgiftsøkninger gir redusert omsetning, skriver departementet i en epost til NTB.

Men hvor stor reduksjonen blir i inntektene til staten, vet ikke finansminister Siv Jensen (Frp) eller byråkratene hennes.

– Det er kun gått fire måneder siden avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer ble økt, og det er derfor for tidlig å si hvor godt departementets anslag kommer til å treffe, fastslår Finansdepartementet.

– For sent

Først når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett i oktober, vil det komme et nytt og oppdatert anslag over hva den økte sukkeravgiften ventes å gi av merinntekt til staten.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er altfor sent.

– Det er særdeles svakt at regjeringen ikke kan svare på hvordan den økte avgiften slår ut. Vi får løpende meldinger fra næringen selv om redusert omsetning og investeringsplaner som legges på is, sier Gjelsvik.

Han mener Siv Jensen står i «århundrets spagat» og viser til at hennes eget parti så sent som under landsmøtet i april advarte mot at den økte avgiften bidrar til økt grensehandel og rammer så vel produsenter som lavinntektsfamilier.

Økte avgiften

Sukkeravgiften kan bli et tema på nytt når Jensen senere i dag møter i Stortingets muntlige spørretime. Under budsjettforhandlingene i høst ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer satt opp med 42,3 prosent.

Regjeringen har ikke lagt opp til noen endring eller justering i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Heller ikke fra budsjettpartner KrF kommer slike signaler. I stedet vil KrF be om en utredning av hvordan sukkeravgiften kan bli mer målrettet, sa partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NTB i forrige uke.

– For høyt

Hvordan budsjettkameratene på borgerlig skal finne inndekning for sviktende inntekter som et resultat av lavere omsetning, er et åpent spørsmål.

Direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare mener det er all grunn til å tro at regjeringens provenyanslag på 2 milliarder kroner er for høyt.

– Svenske handelsaktører har jublet siden avgiftsøkningen kom, og bare på Svinesund og Strømstad planlegger de dobling av handelskapasiteten. I tillegg melder utenlandske netthandelsaktører om at salget av brus og godis til nordmenn går i været. Det er klare tegn på at avgiftsøkningen bommet totalt på hensikten, sier hun.

At flere handler mer over nett og i Sverige viser ifølge Størksen at avgiften heller ikke har den ønskede effekten på folkehelsen.

Publisert:
 1. Siv Jensen
 2. Grensehandel
 3. Finansdepartementet
 4. Revidert nasjonalbudsjett
 5. Sjokolade

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Full fyr i bolighus på Sviland

 3. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 4. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 5. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på

 6. Vårt energisystem er satt på spill