Solberg: Ikke Høyres politikk å endre abortlovens 2c

Høyre vil ikke gjøre det vanskeligere å få abort og dermed true kvinners rettigheter, ifølge statsminister Erna Solberg. Hun er en tåkefyrste, mener SVs leder.

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte den opphetede abortdiskusjonen som pågår, i et Facebook-innlegg tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det er ikke Høyres politikk å endre paragraf 2c i dagens abortlov. Eventuelle endringer i abortloven vil være gjenstand for en forhandling mellom fire partier, skrev Solberg (H) på Facebook tirsdag.

Paragrafen gir rett til abort etter tolvte svangerskapsuke hvis fosteret diagnostiseres med alvorlig sykdom.

– Høyre har ennå ikke diskutert konkrete løsninger og har heller ingen ferdig skrevet tekst med inn i forhandlingene. Men vi har sagt at vi er villige til å diskutere også de vanskelige sakene med KrF, legger hun til.

VG kunne imidlertid i helgen melde at Høyre har forberedt konkrete skisser til endringer i abortloven for å komme KrF i møte. Et forslag er å fjerne paragraf 2c og erstatte den med en ny paragraf som i så fall baserer seg på at svangerskapet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig», erfarte avisen.

– Egen posisjon

Solberg er den nye tåkefyrsten i norsk politikk, og hun endrer budskap hver eneste dag, tordner SV-leder Audun Lysbakken tirsdag.

– Det er hun som har åpnet for å endre abortloven, fordi hun ville beholde makten. Det er også hun som har begynt å antyde hvordan en slik endring kan se ut. Vi er vitne til en statsminister som setter abortloven i spill, av hensyn til sin egen posisjon, sier han til NTB.

Lysbakken mener det er en illusjon å tro at 2c kan endres uten at det får konsekvenser for kvinners rettigheter, og ber Solberg «slutte å spre der inntrykket».

– Hvis Høyre ikke vil svekke loven, må de la den være som den er.

– Diskriminerende

Solberg viser til at hennes utgangspunkt for å diskutere paragraf 2c er at den «oppleves som diskriminerende av enkelte grupper, for eksempel de som har Downs syndrom».

– Jeg har sagt vi kan snakke om å fjerne det diskriminerende elementet i loven hvis vi samtidig styrker vektleggingen av kvinnens situasjon, ifølge Solberg.

Avslutningsvis skriver Høyre-lederen at hun «forstår at folk reagerer på debatten».

– Når det gis inntrykk av at Høyre vil gjøre det vanskeligere å få abort og truer kvinnens rettigheter, så blir mange naturlig nok opprørt. Men slik er det ikke.

KrF-krav

Solberg fikk omfattende kritikk for at hun midt i KrFs interne prosess overfor VG ga uttrykk for at hun åpnet for å forhandle om paragraf 2c. I tillegg var Solberg klar for å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort.

For KrF er kampen mot det partiet kaller sorteringssamfunnet en viktig sak. Likevel reagerte mange KrF-politikere på den røde siden i partiet på Solbergs innblanding i KrF-veivalget.

Utspillet ble også møtt med demonstrasjoner til støtte for abortloven og sterk kritikk fra Ap og SV, som ønsker å beholde dagens abortlov. Det vil også sterke krefter i både Venstre og Frp.

Sp kan sikre flertall

Imidlertid kan Sp gjør det lettere for KrF å få flertall for et forbud mot fosterreduksjon, eller tvillingabort.

– Jeg regner med at Sp vil stemme for et lovforslag fra en ny regjering om å forby fosterreduksjon, bekrefter Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, overfor Vårt Land.

Hun tar imidlertid et lite forbehold om at Sps representanter vil fristilles.

Formelle sonderinger mellom KrF og regjeringspartiene om regjeringsdeltakelse er ventet om en ukes tid.

Publisert: