Kaller Karl Eirik Schjøtt-Pedersen en frekk flatlus
Oljenæringas «veikart» for utslippskutt i offshoresektoren kommer for sent, er for lite ambisiøs og fortjener ikke offentlig støtte, mener Bellona.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass kaller det et historisk løft, mens Bellona-leder Frederic Hauge kaller det en flopp.
— Men det er dette som kjennetegner Norsk olje- og gass-sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han er frekk som en flatlus, sier Hauge til NTB.
For seint og for lite— Det er fint at de vil redusere utslipp, se på CO2-fangst (CCS), hydrogenproduksjon og andre tiltak. Men det er 20 år for seint. Dette er tiltak den samme industrien svært aktivt har jobbet imot, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.
Målsettingen i rapporten om å kutte utslippene fra oljeproduksjonen med 2,5 millioner tonn innen 2030 imponerer ikke Hauge. Bransjen har økt sine utslipp med 83 prosent siden 1990, påpeker han.
— Når de ønsker like stor oljeproduksjon i 2030 som i dag, blir farten inn i veggen stor, sier Hauge.
Å be staten om 5,5 milliarder kroner for å gjennomføre tiltakene, representerer ifølge Hauge frekkhetens nådegave fra en industri som mottar store skattefordeler og mye forskningspenger.
Les også:
Schjøtten forsvarer Statoils makt
Schjøtts versjon av klimaløftet
O lje— og gassnæringen i Norge tar et kjempeløft for å kutte klimautslipp gjennom et felles veikart som viser vei til en mer energieffektiv fremtid, fastslår bransjeforeningen i en pressemelding.
— Dette er et historisk klimaløft i oljebransjen og markerer et taktskifte innenfor klimaarbeidet. Norge blir det første oljeland i verden som skal gjennomføre klimakutt langt utover de ambisiøse kravene myndighetene allerede har pålagt næringen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.
En samlet petroleumsindustri har nå vedtatt et felles veikart som vårt bidrag til å nå Norges og verdens klimamål. Gjennom veikartet forplikter næringen seg til CO2-reduserende tiltak som sammen med tidligere tiltak tilsvarer at vi årlig reduserer utslipp fra 7 av 10 biler på norske veier.Norsk oljeindustri har fra før påtatt seg å gjennomføre CO2-reduserende tiltak tilsvarende 1,4 millioner tonn per år innen 2020. Industrien varsler i dag at vi skal fra 2020 gjennomføre CO2-reduserende tiltak som akkumulert tilsvarer 2,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år innen 2030. Bransjen har utarbeidet en handlingsplan med konkrete tiltak for å klare dette krafttaket. For å nå målene som er satt trengs storstilt teknologiutvikling, forskning og utvikling, samt jevnlig statusvurdering.
LES OGSÅ: