E.coli-smitte i Bergen

Flere er innlagt på sykehus med blodig diaré på Haukeland. Myndighetene har ikke funnet smittekilden.

Publisert: Publisert:

SMITTET: Flere er lagt inn på Haukeland med E.coli-smitte. Nå er jakten på smittekilden startet. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en pressemelding fra Bergen kommune tirsdag kommer det frem at det er påvist E.coli-smitte i Bergen.

– Smittekilden er ennå ikke kjent, men smittevernoverlegen utsteder råd for å forebygge smitte fra mat og forurensete omgivelser, skriver kommunen.

SMITTE: E.coli-bakterien er oppdaget i Bergen kommune. Bildet stammer fra et tilsvarende utbrudd i Europa i 2011. Foto: National Library of Medicine / Institute of Hygiene, University Münster, Tyskland (uten copyright)

Leter etter kilden

Myndighetene har fremdeles ikke funnet ut om det er snakk om et utbrudd, og om det er samme smittekilde som er årsaken. Bakteriestammene er sendt til Folkehelseinstituttet for nærmere undersøkelse.

I pressemeldingen anbefaler smittevernoverlegen at alle kjøttvarer varmebehandles skikkelig. De siste ukene er det påvist fem bekreftede tilfeller av E. coli. Alle de smittede er voksne. Ingen skal være alvorlig syke, mens to er innlagt med blodig diaré. Sannsynligvis er personene blitt smittet i Norge, ifølge kommunen.

«Det kommunale smittevernet har iverksatt en del smitteverntiltak for å hindre smitte fra menneske til menneske, og samarbeider med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for å finne smittekilden».

Gir råd til folk

Kommunen sender også ut følgende råd til befolkningen:

 • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o.l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
 • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
 • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
 • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.
 • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
 • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
 • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat. Ha separate skjærefjøler for kjøtt.

Må følge med

Kommunaldirektør Nina Mevold sier de følger med på utviklingen.

– Slik det ser ut nå, har vi oversikt over det som er funnet. Men det er viktig at man er observant på dette i kommunen og melder fra om det dukker opp noen ny mistanke.

Smittevernoverlege Kari Stidal Øystese i Bergen kommune sier det første de må vite, er om det er den samme bakterien det er snakk om. Derfor har de sendt prøvene til Folkehelseinstituttet.

– Parallelt med det, så leter vi etter smittekilder og kartlegger dem som er syke. Matinntak og lignende sjekkes, og vi ser etter fellesnevnere som kan utpeke seg, som produkter eller serveringssteder. Foreløpig har vi ingen mistanker.

– Uvanlig tidspunkt

Ifølge overlegen ser de flere tilfeller av E. coli hvert eneste år, men da hovedsakelig knyttet til utenlandsreiser og turistreiser.

– De siste årene har vi hatt flere tilfeller på sommeren etter at folk har vært på reise. Det uvanlige nå er at det skjer før ferietid. I alle fall tre av dem som er smittet er smittet i Norge. En fellesnevner kan være at det er fint og varmt i været, og mange spiser utendørs. Når man spiser grillmat ute, er det vanskeligere med god hygiene. Det handler om håndhygiene, vaske salat skikkelig og holde kjøtt og andre matvarer separat.

– Hvor farlig kan dette være?

– Det er flere forskjellige varianter av smittsom E. coli. Denne heter EHEC. Det er en bakterie som kan gi komplikasjoner som nyresvikt for små barn, eldre og immunsvekkede. Det kan også hende at noen dør av å få dette syndromet. Men ingen av dem som er smittet er alvorlig syke.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

 3. Den kommende Røde Kors-presidenten har alltid en plan. Da sønnen fikk skallen splintret på Utøya, hadde hun 27.

 4. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

 5. Viking-børsen: «Han er rett og slett brennhet!»

 6. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 1. Bergen
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Bergen kommune
 4. Mattilsynet
 5. Sykehus