AUF-lederen ber regjeringen rette blikket mot klima i høst

Regjeringen må levere på klima i den politiske høsten som kommer, krever AUF-leder Astrid Hoem, som stiller strenge krav til eget moderparti.

Astrid Hoem under AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi stiller krav om at Wisting-feltet ikke skal åpnes. Vi vet at vi har funnet for mye olje om vi skal nå målene. Derfor må vi stanse nye felt, vi må slutte å lete etter mer olje og i tillegg må vi få til klimakutt på hjemmebane som virkelig monner, sier Hoem til NTB på åpningsdagen av AUFs sommerleir på Utøya onsdag.

Oljefeltet Wisting er planlagt å stå ferdig i 2028, og har vært omstridt politisk. AUFs Wisting-nei har allerede fått jubel fra Naturvernforbundet.

– Vi har ikke noe annet valg nå enn å innse alvoret og få til masse klimakutt. Jeg er optimist på at vi skal klare det, men da må vi innse alvoret, sier Hoem.

Fornybar energi

Hoem mener også utbyggingen av fornybar energi vil gjøre situasjonen bedre både med tanke på klimakrisen – og for strømkrisen, som har preget den politiske sommeren.

– Det viktigste vi gjør er å bygge ut på fornybar energi. Og så må vi gjøre noe som jeg tror ikke så mange nordmenn er så vant til, og det er strømsparingstiltak. Jeg er i vert fall ikke vant til det.

– Det er vanskelig med de løsningene som foreslås nå. Makspris på strøm vil kanskje føre til at de som forbruker mest bruker enda mer, mens de som har lite fortsatt synes det er vanskelig å betale strømregningen.

- Det er vanskelig å vite hvordan alle mekanismene slår ut, så jeg er mest opptatt av at vi skal være med på å berge dem som har det tøffest, de som ikke får lønnen til å strekke til. Og at pengene ikke skal gå til de som har mest fra før.

Publisert: