Samme funn hos alle sju obduserte hunder

Årsaken til den ukjente hundesykdommen er fortsatt ikke funnet. Veterinærinstituttet har imidlertid gjort samme funn hos alle de sju obduserte hundene.

Publisert: Publisert:

Forsker og patolog Helene Wisløff ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Hun obduserte flere hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente hundesykdommen. Minst 25 hunder er registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Har tas det prøver av blodet som ligger i tarmen, som skal sendes til analyse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Veterinærinstituttet analyserte søndag prøver fra nye hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen. Minst 25 hunder er registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Veterinærinstituttet har obdusert flere hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen som har ført til at flere hunder har dødd de siste dagene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Forsker og patolog Helene Wisløff ved Veterinærinstituttet obduserte søndag flere hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen som har ført til at flere hunder har dødd de siste dagene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Bjarne Bergsjø, forsker og leder ved bakteriologilaboratoriet ved Veterinærinstituttet, på jobb søndag. Han analyserte prøver fra hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente hundesykdommen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Det opplyste beredskapssjef Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til pressen søndag ettermiddag.

– Vi har gjort tilsvarende funn av tarmbetennelser i de siste hundene vi har fått inn, men vi må undersøke flere hunder for å finne ut hvordan dette har spredd seg, sa Jarp.

Til nå er sju hunder obdusert ved instituttet. Ytterligere to hunder blir obdusert søndag, men det er for tidlig å uttale seg om prøvene fra disse.

Hovedtyngden av tilfellene er fortsatt fra Østlandet, men Jarp opplyser at de får meldinger om syke hunder fra store deler av landet nå.

Hun beskriver situasjonen som dramatisk og understreker at det jobbes på spreng for å finne årsaken og kunne sette inn de mest effektive tiltakene.

– Dramatisk

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

– Det er dramatisk at så mange friske hunder med god helsetilstand og som er godt vaksinerte, dør på denne måten, sier Jorun Jarp.

Hun understreker at de derfor går bredt ut når de undersøker hundene og at det ikke er noen spor eller teorier som lukkes nå.

Veterinærinstituttet ber hundeeiere om å ikke høre på rykter som blir spredd på sosiale medier om at sykdommen kan tilbakeføres til et bestemt fôr. Det er ikke funnet indikasjoner på at sykdommen skyldes en bestemt type fôr.

Men for å være på den sikre siden ber hun hundeeiere som har hatt syke eller døde hunder, om å ta vare på prøver av det hunden har spist de siste 14 dagene, melder TV 2.

Jarp ber også hundeeiere om å forholde seg i ro, ha hundene under kontroll og fortsette med samme fôr som de pleier hvis hundene ikke har blitt syke.

– Ingen forgiftning

– Vi har ikke sett noen tegn til forgiftning, som for eksempel rottegift. Vi legger mindre vekt på dette, men kan ikke utelukke virus, sa hun til pressen søndag.

Undersøkelsene har foreløpig resultert i at man har funnet to forskjellige bakterier i hundene, som begge kan gi diaré. Det gjelder bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens.

Disse bakteriene er funnet hos fem hunder. Fire av disse er blant de obduserte hundene, den siste fra en avføringsprøve fra en levende hund. Tre av disse fem hundene er fra Oslo og to fra Akershus.

Veterinærinstituttet har søndag også sendt ut registreringsskjema til veterinærer og dyreklinikker over hele landet. Håpet er at innsendte skjema vil kunne gi mye verdifull informasjon for å spore årsaken til sykdommen.

Prøvesvar til uka

Mattilsynet har mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark.

Mattilsynet understreker at så vidt de har oversikt over, er det ikke noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området. Fullstendige prøvesvar på de obduserte dyrene vil ikke være klare før til uken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kampen om p-plassene: Ikea tapte i retten

  2. Kan vi ha selskap med mer enn 20 personer? Vi svarer på dine spørsmål

  3. For to år siden brukte Tonning 190.000 kroner på nytt bad. Nå risikerer han å mpåtte rive det

  4. Syv vaner som gjør at du kan miste respekten på jobb

  5. Kirketjener nekter for å ha bestilt overgrep fra Filippinene

  6. TV-team fant 4 meter stor flenge i Estonia-skroget