Ferdskriveren funnet etter helikopterulykken

Havarikommisjonen har funnet ferdskriveren til helikopteret som styrtet ved Alta lørdag.

Deler av helikopteret som styrtet i Alta lørdag, ble tirsdag fraktet ned fra ulykkesstedet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / iFinnmark / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Helikopterdelene som ble hentet ned fra ulykkesstedet tirsdag, skal fraktes til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller. Foto: Ole Gunnar Onsøien / iFinnmark / NTB scanpix

Mannskaper fra politiet og Havarikommisjonen på stedet i Alta der et helikopter fra Helitrans styrtet lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De fem passasjerene som omkom i helikopterulykken i Alta lørdag, var (fra venstre) Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20), Benedikte Hyld Mella (22), Kevin Berg (20) og Markus Vonheim (19). Foto: Privat / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er ikke snakk om en regulær svart boks, slik man har på større fly, men en ferdskriver som ikke er spesielt godt beskyttet. Den er for eksempel ikke beskyttet mot varme. Den er veldig skadd, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens havarikommisjon for luftfart til NRK.

Til Teknisk Ukeblad – som var først ute med å omtale funnet av ferdskriveren – sier Halvorsen at den er veldig utbrent, men at Havarikommisjonen skal gjøre det de kan for å få ut det som er mulig å få ut av data.

Halvorsen opplyser til Altaposten at det totalt var fire-fem forskjellige moduler som tok opp informasjon i helikopteret, og at Havarikommisjonen har funnet én av disse.

Informasjon fra flere kilder

Helikopteret har også elektronisk motorstyring og drivstoffkontroll samt minnefunksjoner som kan bidra med informasjon til kommisjonens kartlegging av hendelsesforløpet. Også Avinor er bedt om å bidra med radardata og lagret kommunikasjon med tårnet i Alta.

Havarikommisjonen hentet tirsdag deler fra helikopteret som styrtet i Kvenvik i Alta. Delene skal fraktes til kommisjonens lokaler på Kjeller. Arbeidet startet i 12-tiden tirsdag, opplyser Finnmark politidistrikt.

– Helikopterets motor, girboks, hale og andre komponenter skal tas med tilbake til Havarikommisjonens kontorer på Kjeller ved Lillestrøm, sa Kåre Halvorsen til NTB mandag kveld.

Kommisjonen har ikke begynt å undersøke sporloggen til helikopteret ennå, men konsentrert seg om å arbeide med undersøkelser og sporsikring på selve åstedet.

Vitneavhør

Det er fortsatt flyforbud og ferdselsforbud i en radius på 500 meter rundt ulykkesstedet. Området vil bli ryddet før det åpnes for alminnelig ferdsel, opplyser politiet.

Politiet jobber nå blant annet med å gå gjennom vitneavhør.

Flere vitner har meldt seg og blitt avhørt de siste dagene. Blant annet undersøker politiet et Snapchat-bilde fra helikopteret tatt halvannet minutt før det styrtet.

Ulykken skjedde lørdag kveld. Alle seks som var om bord i helikopteret, omkom. Fem av dem var ungdommer fra Alta mellom 19 og 22 år, mens den 27 år gamle piloten kom fra Sverige.

Les også

 1. Helikopterulykken: Politiet i Alta ønsker å komme i kontakt med to menn i bobil

 2. Politiet har fått Snapchat-bilde fra helikopteret halvannet minutt før det styrtet

 3. Statsadvokaten beordrer etterforskning av Helitrans etter ulykken i Alta

Publisert:
 1. Helikopterulykken i Alta

Mest lest akkurat nå

 1. 40 nye tilfeller av det muterte koronaviruset i Nordre Follo

 2. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Lave, lokale smitte­tall gir forsiktig opti­misme – tror på gradvis åpning

 5. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 6. Han skjønte med en gang at han hadde voldtatt kjæresten. Men de snakket ikke om det etterpå