Flere hundre demonstrerte mot regjeringens handelsavtale med Brasil

Rundt 200 personer deltok torsdag i en demonstrasjon i Oslo for å redde Amazonas og stoppe regjeringens nylige inngåtte handelsavtale med Brasil.

Rundt 200 personer møtte opp for rå redde Amazonas og stoppe handelsavtalen med Brasil. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) var blant arrangørene bak demonstrasjonen utenfor Stortinget torsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Flere demonstranter holdt et stort banner mellom seg hvor det sto: «Slutt å snakke om bompenger. Redd Amazonas». Andre hadde gule plakater som viste til at Brasils president Jair Bolsonaro betyr mer avskoging, kvinnehat, fascisme og vold mot urbefolkningen i landet.

Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) var blant arrangørene bak demonstrasjonen utenfor Stortinget torsdag kveld.

Brasilianske myndigheter har den siste tiden møtt krass kritikk internasjonalt som følge av de enorme brannene som har brutt ut i Amazonas. Det er registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, som er langt flere enn på mange år. Mange av brannene er påsatt.

Samtidig som dette skjer, har Norge og de andre EFTA-landene undertegnet en frihandelsavtale med Brasil og de andre Mercosur-landene Argentina, Paraguay og Uruguay. Avtalen ble undertegnet forrige fredag tross advarsler fra flere miljøorganisasjoner og opposisjonen, som er svært kritiske til Bolsonaros Amazonas-politikk.

Avtalen må imidlertid fortsatt ratifiseres av Stortinget.

Fredag arrangeres både den tredje skolestreiken i rekken og nykomlingen Klimabrølet i Oslo og en rekke andre steder i landet. Arrangørene tror det kan komme 100.000 til hovedstaden.

Hittil er det meldt inn skolestreik 31 steder i landet, deriblant i Oslo, Trondheim og Tromsø.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

  2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

  3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

  6. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham