– Sylvi Listhaug bryter egen strategi mot hatytringer

Facebook-ekspert mener Frp-statsråden brøt forpliktelser mot hatytringer med måten hun svarte Kristoffer Joner på.

Skjermdump fra Facebook av Sylvi Listhaugs respons til Kristoffer Joner.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Mandag kveld tok Sylvi Listhaug (Frp) til motmæle mot Ap-politiker og skuespiller Kristoffer Joner på denne måten:

«LIK OG DEL! Bli med å si klart og tydelig ifra at vi ikke lar oss stoppe av dette hylekoret. (...).

Les også

Listhaug til Joner og folks Facebook-aksjon: Vi lar oss ikke stoppe av hylekoret

Strategi mot hatefulle ytringer

Dette er nok til at ekspert på bruk av sosiale medier i det offentlige, Alf Tore Meling, mener innvandrings- og integreringsministeren bryter med strategien hun selv er en del av.

Regjeringen la nemlig fram sin nye strategi mot hatefulle ytringer mandag. Den inneholder en signert erklæring fra ni statsråder, deriblant Listhaug.

Her står det blant annet dette:

  • «Regjeringen vil legge til rette for en god offentlig meningsutveksling med gjensidig respekt for hverandre. Hatefulle ytringer er til hinder for dette. Denne strategien skal bidra til å forebygge og bekjempe hatefulle ytringer.»
  • «Det er viktig at hatefulle ytringer bekjempes, og regjeringen ønsker å støtte opp om personer som vil ta til motmæle mot hatefulle ytringer.»

Meling roser regjeringen for å ha kommet med en ny strategi mot hatefulle ytringer.

– Men da må det de selv kommuniserer være innenfor det de selv har lovet. Hvis de opererer i gråsoner, er det veldig uheldig. Hvis de som leder landet vårt, skal flørte med gråsoner samtidig som de skal fronte erklæringen, blir det i beste fall forvirrende, sier han.

– Listhaug bryter ikke noen lover, men hun bryter med strategien i måten hun ordlegger seg på. Vi må skille mellom det at det er bra at hun deltar i debatten og hva hun faktisk ytrer. Bare det at hun går ut og bruker begrepet hylekor, bryter med det hun har signert på, sier Meling.

Alf Tore Meling kaller seg spesialist i sosiale medier.
Les også

Ekspertrefs til Anundsen

– Den politiske erklæringen mot hatefulle ytringer handler i realiteten om respekt. At meningsmotstandere plasseres i et hylekor, er en spesiell form for kommunikasjon som bidrar til å fyre opp om nettopp det hun har skrevet under på at hun er mot. Asylpolitikk er et såpass alvorlig tema at man i det minste må vise respekt på at folk har forskjellige synspunkter på det. Listhaug må måles opp mot temaet hun skriver om. Dette handler om mennesker, sier han.

– Det virker som om hun endrer på spillereglene, fordi folk tradisjonelt burde vært positive til at folk engasjerer seg. En statsråd burde automatisk ha stått opp for grunnloven og det at folk ytrer seg. Her går hun langt i den andre retningen, sier Meling.

Les også

Noas gir noen av pengene tilbake - har tjent 3 millioner på Joner-stunt

Han minner om at en en statsråd bør stå opp for ytringsfriheten og ikke operere i et grenseland.

– Selv om jeg ikke kunne se noe lovstridig i debattrådene og kommentarene, så blir det fort et ekkokammer og et ganske hardt debattklima til tider, sier han.

– Det er svært bra at statsråder blogger og bidrar i den offentlige debatten. De fleste på hennes nivå, bidrar ikke aktivt i debattråder på den måten. Hylekor-meldingen er i så måte imponerende fordi det viser at statsråden tar del i diskusjonen. Samtidig har det kommet fram at regjeringens konto ved to anledninger to ganger er benyttet til personangrep («Det er nok tull nå, Wilkinson. På tide å bli voksen.» & «Tåkeprat, Hege Ulstein»). Det er noe helt nytt, jeg mener det er uhørt og jeg synes regjeringen bør vurdere egen praksis. Det er dessverre flere eksempler på at det er viktig å følge nøye med på bruken av sosiale medier hos regjeringen, statsråder og ellers i offentlig sektor, sier han.

Ga 100 kroner - føler seg litt lurt

Meling sier han donerte 100 kroner etter å lest det han opplevde var en «ganske unik første melding på Facebook» fra Kristoffer Joner.

– Så får jeg vite at det er et reklamebyrå som har konstruert det. Det gjør at jeg føler meg litt lurt. Jeg er faktisk litt skuffet, sier han.

– Selv om jeg føler meg litt lurt, kommer jeg ikke til å kreve tilbake donasjonen. Samtidig ville jeg ikke ha donert penger dersom jeg hadde visst at det var en kampanje – og ikke en ærlig og spontan ting, sier han.

Selv sier Listhaug at hun skjønner hvis folk føler seg lurt. Klikk på lenken for eget intervju.

Les også

Sylvi Listhaug: – Folk ønsker å framstille meg som et forferdelig menneske

På spørsmål om kommentar på at Meling mener hun har brutt med regjeringens egen strategi mot hatefulle ytringer, svarer hun slik til Aftenbladet:

– Det kommer så mange kommentarer fra så mange ulike ståsted. Folk kan forstå meg i verste mening hvis de ønsker det. Hvis folk vil forstå meg i beste mening, så kan folk det. Jeg tror at hvis folk lytter til hva jeg sier og ikke tolker alt i verste mening, så ville konfliktnivået blitt dempet, sier hun.

Publisert: