Ambassade: Norge tvangsreturnerer flest afghanere i Europa

Norge er det landet i Europa som tvangsreturnerer flest mennesker til Afghanistan, ifølge halvårsrapporten fra den norske ambassaden i Kabul. 

Publisert: Publisert:

Tyskland stanset returer til Afghanistan i mai, som følge av et større terrorangrep i Kabul. Dette bildet ble tatt i byen 29. august etter at en selvmordsbomber sprengte seg i en handlegate. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rapporten, som Adresseavisen har fått innsyn i, beskriver et land i krise der risikoen for å bli offer for krig og konflikt er stor.

– Aldri har så mange sivile blitt skadelidende. Det er registrert 11.418 drepte og skadde sivile i 2016, et rekordhøyt tall, heter det i rapporten.

Likevel fortsetter Norge tvangsreturene til landet.

– Det er blant annet fordi Stortinget besluttet at vi ikke lenger skal vurdere hvorvidt der er urimelig eller ikke å henvise til internflukt, opplyser områdeleder Line Schei Mogenstad i Utlendingsdirektoratet (UDI) til avisen.

«Internflukt» handler om at man ikke har krav på beskyttelse dersom man kan få effektiv beskyttelse i andre områder i landet. I april i år endret UDI sine sikkerhetsvurderinger for Afghanistan og definerer nå kun to av landets 34 provinser som generelt utrygge.

I ambassadens rapport kommer det ifølge avisen fram at sikkerhetssituasjonen er vanskelig i flere av Afghanistans provinser.

Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at Norge har tvangsreturnert 576 afghanere siden januar 2016. 31 prosent av dem er 18 og 19 år gamle, mens 10 prosent er under 18 år.

Publisert:

Les også

  1. Få asylsøkere til Norge i juli

  2. NATO i dialog med Norge om flere soldater til Afghanistan

  3. «Sara» skal tilbringe alderdommen på asylmottak

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Afghanistan
  3. Utlendingsdirektoratet